ДПС: Кабинет с втория мандат е невъзможен

Ето какво обяви Движението

ДПС: Кабинет с втория мандат е невъзможен | StandartNews.com

Отговорността за съставяне на правителство е на всички, но на ГЕРБ е още по-голяма, защото са първа политическа сила. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите с ГЕРБ-СДС в парламента за съставяне на правителство. Той съобщи, че ДПС е потърсила втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“, но тя е отказала разговори. За ДПС реализация на правителство с втория мандат е невъзможна, след като ние ги потърсихме, а те не отговориха, подчерта Цонев. 

ВИЖ ОЩЕ: Какво си казаха ГЕРБ и ДПС на преговорите? Цонев посочи решението

Решаването на политическата криза е най-важният въпрос в момента, заяви Йордан Цонев. Той бе категоричен, че отговорността за реализация на първия мандат е огромна.

Съзнаваме тази отговорност. Тя е на всички. Но отговорността на ГЕРБ е още по-голяма. Хората искат редовен кабинет и решаване на кризите, категоричен бе Цонев.

Ние няма как да обясним на българите, ако пак отидем на поредните излишни шести парламентарни избори, заяви той.

Ние, също като вас, имаме програма, която актуализираме на всеки два месеца, тъй като ситуацията се променя. В тази предизборна кампания попитахме хората какви са техните проблеми и дали те съвпадат с дневния на политиците. ДПС пое пред избирателите конкретни ангажименти, съобщи Йордан Цонев. И ги изброи.

На първо място е спиране на прогресивното обедняване.

Ефективно използване на целия ресурс на Европейския съюз за България е вторият приоритет.

Поехме ангажимент да направим здравеопазването достъпно, да подобрим образованието, за да подготвим младите хора за пазара на труда в България и Европа, както и за новите професии, каза Цонев.

Следващият ангажимент е ефективна съдебна реформа, която да не е на принципа „Стани да седна“,  а на конституционна промяна, която да доведе до наистина независима съдебна система, обясни зам.-председателят на ДПС. Движението пое ангажименти и за подкрепа на малките земеделци, за незабавно стартиране на Стратегическия план за земеделие, за подкрепа на малкия бизнес, на малките общини и на малките населени места.

Това са само част от нашите ангажименти. Това до голяма степен съвпада с нашата програма, която сме актуализирали, заяви Йордан Цонев и увери, че ДПС ще участва много конструктивно в разговорите, с ясното съзнание, че реализацията на първия мандат е изключително важна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай