БСП влезе при ГЕРБ, 3 приоритета от Вигенин

Вече се състоя среща с ДПС

БСП влезе при ГЕРБ, 3 приоритета от Вигенин | StandartNews.com

След срещата с ДПС, представителите на ГЕРБ-СДС седнаха на една маса с БСП.

„Благодаря, че откликнахте на поканата за среща преди първия мандат. Тези консултации изискват от нас да осъзнаем отговорността, която стои пред всички”, каза в началото Десислава Атанасова.

"Предлагам в конструктивен тон да започнем да обсъждаме най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност, на което и да е управление", допълни тя.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев с първи думи след срещата с ГЕРБ

Кристиян Вигенин от БСП заяви, че са се отзовали на срещата, защото трябва да се води диалог.

"Това е наша политика от няколко парламента насам и се опитвахме да сме конструктивни в този процес. Трябва да отбележим, че от наша гледна точка, структурирането на този процес не се прави по най-добрия начин", подчерта той. 

"Малко по-рано вие ни изпратихте една екселска таблица с програма, която е възможно да не е на ГЕРБ, така че ние не сме в състояние да обсъждаме това, което вие предлагате като политики, но може да ви изслушаме", каза Вигенин, цитиран от "ДарикНюз".

ВИЖ ОЩЕ: Какво си казаха ГЕРБ и ДПС на преговорите? Цонев посочи решението

"Преди да навлезем в детайли към това, какви са нашите партийни приоритети политически и преди да започнем да сравняваме нашите програми, трябва да определим две, три неща, които да дадат насока на този процес. Първо смятаме, че трябва да тръгнем обратно към това кои са големите основни национални приоритети. Второ, от наша гледна точка е хубаво да имаме яснота как политическа партия ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, което да бъде съставено. И вчера и днес, лидерът на ГЕРБ казва различен срок. Трятият елемент, който също е изключително важен, е как ГЕРБ си представя формата на това правителство", заяви още той. 

Според него едно редовно правителство трябва да се ангажира приоритетно с образованието, съдебната реформа, здравеопазването и членството ни в Шенген. 

Бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме и тези 6.4% определени от служебния кабинет. Смятаме, че е възможно да разсъждаваме върху бюджетен дефицит от 4.5%", коментира той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай