Харалан Александров каза кой ще управлява

Всеки президент досега е влизат в конфликт с изпълнителната власт, смята Татяна Буруджиева

Харалан Александров каза кой ще управлява | StandartNews.com

В конфликта кой ще управлява Борисов или Радев, отговорът е Корнелия Нинова. Това каза в анализ за предаването „Беновска пита” на Канал 3 социалният антрополог Харалан Александров. Той е политологът доц. Татяна Буруджиева коментираха ситуацията в страната.

"Процесите на прегрупиране са факт, живяхме във времена на доминация на ГЕРБ, опозицията не беше в добра кондиция, необходимостта от присъствие на несъгласни почти изсмука президента Радев и той влезе в тази роля. Нинова дава всички изгледи да поеме силна опозиционна роля, което ще даде основание на президента да се прибере. Сега Радев е освободен от необходимостта да бъде лидер на опозиционното мнение”, заяви Харалан Александров.

"Всеки, който се има за демократ, трябва да спре да указва на другите какво да правят. Най-бързият и добър начин да докажеш, че си герой е да имаш враг. В момента, в който не сработва тази схема, се търси следващ враг”, каза Буруджиева. И допълни: „Огромната част от българите седят пред телевизорите и не са толкова разделени.".

"Протестиращите избраха да започнат и да протестират точно между двете институции – МС и президентството. Институцията дава възможност всеки президент да вкара в нея свой смисъл. Самата идея за разбирането на тази институция води до конкретните действия и позициониране. Когато основната ти функция е да олицетворяваш народа, всеки президент преценява как да го направи", коментира още политологът.

"Нямаше нито един президент до този момент, който да не влезе в конфликт с изпълнителната власт, всеки влизаше. Президентът съвсем не е без власт, както се говори, изпълнителната власт е лишена от възможност да претендира за доверие, като няма мажоритарен вот", добави Буруджиева.

"В момента е много хейтърска ситуацията, каквото и да кажат, се намират групи, които да критикуват. Има псевдоусещане за пълна свобода, която е в рамките на свободия, няма уважение на достойнството на другия. Всеки смята, че може да пише и коментира всичко, познава или не", завърши тя.

"Критерият за обективност е дали подкрепяш позицията на произнасящият се, опитва се да се установи монопол върху истината. Това се нарича тоталитарно състояние на ума, където не е допустима друга гледна точка. Лагерите се противопоставят един срещу друг и ако се опитваш да имаш балансирана гледна точка и двете страни те нападат", заяви от своя страна Харалан Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай