Четвъртък,

Халил Летифов: Пакет Мобилност разделя Европа

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Халил Летифов: Пакет Мобилност разделя Европа
A
A
A

Последните новини за пакета „Мобилност“ затвърдиха разделението по оста централно- и западноевропейски страни с тези от периферията, заяви в интервю за Радио Фокус председателят на Комисията по транспорт в НС и депутат от ДПС Халил Летифов.

Той добави, че в предходния мандат на ЕК е имало възможност чрез мобилизация за блокиране на едно или друго решение, докато сега е сериозна разликата, съдейки от гласуването в европейската транспортна комисия.

Предстои още едно гласуване, но анализът от изминалото показва, че и то ще бъде неуспешно, и ще бъде даден мандат на триалозите, където нашата страна няма да е пряк участник в преговорите.

„Това, което следва от триалозите, по оценките на колегите в Европа, е че те ще отнемат доста време, поне 2-3 години. Има доста спорни текстове. Европа е показала и заложила като свой основен приоритет намаляването на вредните емисии, на трафика и ограничаването на камионите, бълващи вредни емисии. В текстовете съществуват безумия като това, камиона да се връща – да пътува празен през цяла Европа. Това са десетки и стотици хиляди камиони, което означава, че допълнително се натоварва трафикът, замърсяванията ще бъдат огромни, което противоречи на стратегията на Европа. Очаквам там да има огромни спорове и голяма част от текстовете да не бъдат приети“, обясни председателят на Комисията по транспорт в НС.

Халил Летифов заяви, че вариантите за компромис са голяма част от вкараните текстове да отпаднат, а други да бъдат преработени от гледна точка на тяхната целесъобразност. Той уточни, че Европа не е готова с инфраструктурата, която трябва да включва бази за почивки на шофьорите, за охрана на камионите. Основателни са съмненията, че подобен тип протекционизъм в лицето на пакета „Мобилност“ противоречи на ценностите на ЕС, каза още той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички