Казваме кандидат за ООН до края на март

Казваме кандидат за ООН до края на март | StandartNews.com

Представихме пред Бритиш петролиум идеята за газов хъб

България ще обяви своя кандидат за ООН до края на март. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Лондон по време на форума "Подкрепа за Сирия и региона". Министър-председателят обаче не се ангажира с конкретно име, отбелязва Нова телевизия.

Както е известно за мандат на върха на ООН се спрягат имената на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова и вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

Вижте повече във видеото:

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е срещнал представители на британския петролен гигант Бритиш петролиум в Лондон, където участва в Донорската конрефенция за Сирия и региона.

„Успяхме да представим на Бритиш петролиум нашия газов разпределител Балкан, който Еврокомисията продуцира в момента. Желанието ни е големи компании да дойдат да инвестират в България и ние да станем газов разпределител", заяви пред БНТ Борисов.

Министър-председателят е имал срещи и с държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. „Те са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединението щати и ООН за това, което правим, допълни още Борисов. Той обаче не уточни каква е била темата на разговорите с тях.

По повод Донорската конференция за Сирия, в която участие взеха над 70 страни, неправителствени организации и частни компании Борисов коментира, че е много удоволетворен от възприетата обща позиция за подпомагане на бежанците. А именно да се събере фонд, който да финансира хората да стоят в държавите близко до Сирия – Ливан, Египет, Йордания, Турция, и след края на войната да се върнат, вместо да тръгват към Европа. Сега европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населените места, от които са избягали по различни причини", коментира Борисов. Той отново посочи, че най-логичното е да се затворят границите и бежанците да бъдат пропускани само по официален път, след снемане на пръстови отпечатъци. Страните, които имат нужда от работна ръка и могат да устроят бежанците, да въведат Зелена карта като в САЩ, предлага Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай