Борисов: Европа харчи огромни суми за бежанците

Борисов: Европа харчи огромни суми за бежанците | StandartNews.com

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Лондон, където е на официално посещение.

„Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика- да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия", отбеляза той.

Страна ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците, каза още Борисов.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим, допълни още министър-председателят.

"По време на конференцията „Подкрепа за Сирия и региона" в Лондон с колегите Дейвид Камерън и Ахмед Давутоглу обсъдихме необходимостта от набиране на финансов ресурс за справяне с тежката хуманитарна ситуация в Сирия и за стабилизиране на обстановката в съседните страни. Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път. Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия", написа премиерът във Фейсбук.

"България е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците. Подобно разбиране срещнах и в лицето на държавния секретар на САЩ Джон Кери и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, които са били в България, познават страната и политическата обстановка и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим и опазването на европейската граница", обяснява той.

Фото: МС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай