Караниколов търси още двама директори за ББР

Няма подпис или становище, че кредитът, отпуснат от ББР, не е допустим

Караниколов търси още двама директори за ББР | StandartNews.com

Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от Българската банка за развитие, не е допустим. Новото ръководство ще извърши проверка. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Управителният съвет на банката е от трима души, те ще бъдат сменени, уточни той. „Законът изисква Българската банка за развитие да има трима директори, между тях директорите определят кой ще е главен изпълнителен директор. Одобрено е едно лице, подадено е към БНБ, тъй като не може да бъде назначено, ако БНБ не му издаде лиценз.

Подадено е второ лице от вчера и в момента работим за следващото. Банката не може да работи с двама директори, не могат да бъдат освободени, защото законът е ясен, не можем в момента да махнем физически тези лица, от понеделник можем“, заяви още икономическият министър.

Премиерът Бойко Борисов разпореди вчера на икономическия министър да освободи борда на директорите и изпълнителния директора на Българската банка за развитие. Изказването на премиера дойде, след като "Демократична България“ поиска оставката на ръководството на банката, с твърдението, че ББР е опуснала кредит от над 70 млн. лева на фирма, свързана с колекторска дейност.

„Не трябва да има нито един министър в нито едно правителство, който да определя кой ще спечели обществени поръчки, който ще взема и кой няма да взема кредити. Ако аз, като министър на икономиката, викам българска банка и им казвам – този да, този не, аз ще нося политическа отговорност.

Вчера изисках за първи път преписката за кредита, всички компетентни дирекции в Българската банка за развитие са заверили този кредит, което не означава, че ние няма да го проверим.

Продължаваме анализите и искам да видя каква е грешката при този кредит. Банковите експерти ще проверят какво точно се случва, какво е довело до това да се сключи този кредит и дали е изгодно за ББР.

Морално и познавайки хората, те ще напуснат доброволно своите постове, вече има такъв разговор с г-н Мавродиев, той също иска да запази имиджа на ББР".

По отношение на зам.-министър Лъчезар Борисов – председател на надзора на банката, министърът каза, че му има 100 процента доверие. Той допълни, че неговата работа се съобразява с докладите на ББР. Няма нито един подпис или становище, че този кредит не е допустим, но новото ръководство ще извърши проверка, допълни Караниколов.

По отношение за загубите за българската икономика от настоящата ситуация с коронавируса, министърът заяви, че ситуацията с всеки изминал ден става все по-сложна.

"България следва с няколко дни или с месец това, което се случва в големите европейски икономики, то сега идва към нас“, допълни Караниколов.

„В автомобилния клъстър – някои от тях затварят, затвориха до 6 април, до 13 април, затварят, защото им отказват договори. Други продължават да работят.

Българското производство все още работи – в автомобилния сектор три фирми направиха очила и шлемове и са изключително добро качество. Мислили са и за защита на докторите, на кожата им, готови са да работят и други уреди. Текстилната ни промишленост шие облекла, защити, има сектори, които работят и търсят развитие.

Ситуацията в сектори, за които считахме, че ще бъде изключително тежка - при някои е така, при някои не е така. Това, което се случва в световната икономика, ще се случи и в България", допълни икономическият министър.

Хубавата прогноза е, че за България през 2021 г. се очаква 3,9 ръст.

По отношение на българските производители на храни Емил Караниколов обясни, че техните теми и казуси не са от днес и не са в следствие на коронавируса, а ситуацията е катализирала този процес.

„Разговаряхме с тях как може да се помогне на българските производител на храни, вчера имахме среща с големите вериги, в понеделник с Асоциацията на потребителите.

Някои казват, че ако направим тези действия, някои стоки ще изчезнат, други казват - няма да стане така", обясни Емил Караниколов.

"Самите те постигнаха един консенсус за 6 мерки, някои от тях са краткосрочни, а други са генерални, за които държавата да мисли занапред, този сектор наистина страда в някои отношения. Ние трябва да помогнем на българските производители на храни.

От това, което чух от търговските вериги, в ситуацията с коронавируса всички могат да направят компромис, така че да спечели българският производител, търговските вериги да работят и потребителят да получи по-високо качество, само с диалог“, допълни икономическият министър.

Отсрочването на плащането на кредитите – е такава мярка, която може да помогне, може и да влоши нещата, каза Емил Караниколов. Една такава мярка може да доведе до междуфирмена задлъжнялост.

"Тази мярка е добра и работеща, докато има проблем с коронавируса, след това ние трябва да поставим въпроса пред Европа къде сме ние и защо, когато помагаме на европейския бизнес, той след това не създава работни места".

"Не мога да отговоря колко време ще продължи инфекцията, ако мога да отговоря на този въпрос, ще можем да предприемем и други мерки", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай