Караниколов: 200 млн. инвестиции за миналата година

От началото на 2019 г. във Враца са вложени 22 милиона, откриват се 1000 работни места

Караниколов: 200 млн. инвестиции за миналата година | StandartNews.com

Около 200 милиона инвестиции има само за миналата година. Разкрити са 3200 работни места. Това каза икономическият министър Емил Караниколов в предаването „Беновска пита” на Канал 3. И продължи: „Как започна тази година? Във Враца инвестиция за 22 милиона. Очаква се там до края да бъдат открити 1000 работни места. Видяхте в Димитровград отваряме отново производство, износ, това е изключително важното. Но ние си затваряме очите за хубавите неща”. Ние ще доведем инвеститори, които могат да плащат заплати и да са конкуренция с други инвеститори, за да увеличават доходите, категоричен бе Емил Караниколов.

Той подчерта, че навсякъде се търсят хора. Но фирмите трудно могат да задържат кадрите си със заплати от 500-600 лева при положение, че доходите се вдигат. В момента минималната заплата е 560. "Бизнесът ни упреква и казва: защо вдигнахте минималната работна заплата без да го съгласувате с нас, а само примерно със синдикалните организации. Програмата на правителството е ясна – до 2021 година минималната работна заплата трябва да е 650 лева. Ние имаме ангажимент към бизнеса, но имаме ангажимент към работниците, които искат да им се увеличават заплатите", обясни Караниколов. И допълни: „Държавата реално в сектора, където се плащат заплати има около 30%. 70% работодател в държавата е бизнесът, на който сме му благодарни за това, което прави. Държавата може да увеличава заплатите и го прави в бюджетната сфера, но държавата няма друг лост, освен да увеличава минималната работна заплата, което и направихме, но това е наше задължение”.

Сега инвестициите са в реалния сектор, каза Емил Караниколов и попита защо това не се казва на конгреса на БСП, а се изтъква, че две или 4 компании са напуснали. Защо не казахме, че миналата година се откриха заводи, защо дойдоха „Леони“, защо дойдоха „Язаки“, защо дойдоха двете производства за самолетни части, автомобилния сектор, попита министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай