Понеделник,

Карадайъ с редица ключови срещи в Европа

От: Редактор -
1695
Карадайъ с редица ключови срещи в Европа
A
A
A

Ключови срещи проведоха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и делегацията на Движението в Дъблин, където участват в редовния конгрес на АЛДЕ. 

Либералите от цяла Европа се събраха в ирландската столица, за да начертаят стратегията си за бъдещето на Европа и да планират подготовката си за следващите европейски избори. 

Конгресът ще избере и съпредседатели на АЛДЕ. Кандидати за поста отново са евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк и ирландецът Тими Дули. Гласуването е утре.

От българска страна във висшия форум участват лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и делегация на Движението, която включва зам.-председателя на партията Станислав Анастасов, евродепутатите от ДПС/“Обнови Европа“ Искра Михайлова и Атидже Вели, Филиз Хюсменова, член на ЦОБ на ДПС и бивш евродепутат, зам.-председателя на ПГ на ДПС Хамид Хамид и народния представител доц. д-р Джевдет Чакъров, член на ЦОБ на ДПС.  

По време на конгреса Мустафа Карадайъ разговаря с председателя на групата "Обнови Европа" Стефан Сежурне, с премиера на Ирландия Мишел Мартин, със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина.

Лидерът на ДПС имаше специална среща с Ги Верховстад, съпредседател на Конференцията за бъдещето на Европа. Двамата обсъдиха резултатите от конференцията и какво трябва да направи България, за да е адекватна на нейните решения. 

Делегацията на ДПС се включи активно в срещата на АЛДЕ-групата в ПАСЕ, където се дискутираше синхронът в либералното семейство във всички политически формати. Представителите на ДПС участваха и в специалния прием, даден от парламентарната група "Обедини Европа".

Мустафа Карадайъ и делегацията на ДПС проведоха редица двустранни срещи с лидерите на либералните партии от почти всички европейски страни. Сред основните теми на конгреса, както и на отделните срещи бяха мерките, които Европа трябва да вземе, за да гарантира продоволствената си автономност, скъсяването на веригите за доставки и енергийната независимост.

На прочувствена церемония съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк връчи на семейството на големия либерал и приятел на България и Балканите Ханс ван Баален медал за изключителния му принос към либералната идея.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички