Карадайъ на форума във Вашингтон. Маратон от срещи

Лидерът на ДПС участва в Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност

Карадайъ на форума във Вашингтон. Маратон от срещи | StandartNews.com

Серия срещи със сенатори, парламентаристи от Европа, дипломати и експерти по сигурност проведе във Вашингтон лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. По време на разговорите беше обсъдена евроатлантическата солидарност в контекста на сигурността в Черноморския регион и на Балканите на фона на последиците от руската военна агресия в Украйна, съобщи пресцентърът на ДПС.

Карадайъ участва в Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност, организиран от конгресмена Робърт Питинджър. Заедно с него в делегацията на ДПС са още лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Най-големият по рода си форум за сигурност бе открит от Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на САЩ и дългогодишен посланик в ООН. Двудневната конференция се проведе в американския конгрес.

В стремежа си да възстанови Руската империя Путин застрашава цялата постсъветска зона, каза посланик Болтън, който акцентира в експозето си на новите предизвикателства пред демократичния свят.

Тревожни са тенденциите и от нарастващата военна мощ на Китай и непризнаването от негова страна на суверенитета на съседен Тайван, каза още Болтън. Той изтъкна, че киберпространството е друга сфера на човешка дейност, където много видимо се проявяват уязвимостите на съвременния свободен свят.

Сенатор Том Тилис беше основен докладчик на панела за кибурсигурност като акцентира върху изключителната важност на изграждане на цялостна система за киберсигурност предвид заплахите, произтичащи от неприятелски държави с недемократични режими.

Тилис подчерта още, че заплахите са все по-всеобхватни – от развиване на мрежи за разпространение на фалшиви новини до намеса в социално-икономическите и политическите отношения в демократичните държави.

В Интерпарламентарния форум по разузнаване и сигурност участваха още сенаторите Бърджис Оуенс, Бил Касиди, Синтия Лумис и Томи Тубървил, много членове на Камарата на представителите, както и Хестър Пърс, член на Комисията по ценните книжа и борсите.

В разговорите си Мустафа Карадайъ и конгресменът Робърт Питинджър обсъдиха актуалната заплахите и хуманитарните проблеми, произтичащи от инвазията на Русия в Украйна.

Председателят на ДПС се срещна и с Нури Туркел, който през май 2020 г. бе назначен от председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси за член на Комисията на Съединените щати по международната свобода на вероизповеданията. Той е основен защитник на правата и свободите на гражданите и има голяма заслуга за приемането на Закона за политиката по човешките права на уйгурите.

Делегацията на ДПС разговаря с Ади Музурович, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, с когото обсъди евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Категорични сме, че ако искаме да придвижим региона напред, силното сътрудничество между ЕС и САЩ е задължително, коментира Илхан Кючюк.

Той се срещна още с Пол Масаро, член на Хелзинкския комитет към американския конгрес, с когото обсъдиха евроатлантическата подкрепа за Украйна.

Делегацията на ДПС, водена от лидера Мустафа Карадайъ, посети и българското посолство в САЩ, където разговаря с наши сънародници.

23-ия Интерпарламентарен форум по разузнаване и сигурност обсъди съвременните предизвикателства пред международната сигурност, произтичащи от войната в Украйна и агресивните авторитарни режими, както и противодействието на организираната престъпност и прането на пари. Специално внимание бе обърнато на нелегалната миграция и методите за нейното пресичане или намаляване.

Сред темите за дискусия бяха още мерките срещу трафика на хора, злоупотребите с криптовалути и глобална верига за доставки.

Мустафа Карадайъ присъства и на 22-ия форум, който през лятото се проведе в Букурещ. Той определи международната конференция като важен фактор за осигуряване на сигурност и стабилност в рамките на евроатлантизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай