Калфин: Социална стабилност ще има тогава, когато намалеят социалните неравенства

Калфин: Социална стабилност ще има тогава, когато намалеят социалните неравенства | StandartNews.com

Социална стабилност ще има тогава, когато намалеят социалните неравенства. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, в ефира на Нова телевизия.

„Това е дългосрочен проблем. Той не се решава с един бюджет или една година. Цялата тази пропаст между хората, които живеят с най-много трудности и тези, с най големи доходи, трябва да бъде по-малка и това е в интерес на цялото общество. Тази необходимост е многократно икономически доказана. Това разбирам под социална стабилност – да има по-малко неравенства" посочи министър Калфин. По думите му, реториката, който използва опозицията, не е достоверна.

„Не е вярно, че са замразени социалните плащания и се върви назад. Числата показват друго, а те могат да говорят каквото си искат", обясни министър Калфин. Той посочи, че Министерство на труда и социалната политика е едно от малкото министерства, които е успяло да се вмести изцяло в бюджета си за тази година. „Той не беше голям. Ако направихме нещо, то беше защото започнахме промени в плащанията на детски помощи, пенсионната система и т.н. Събираемостта се подобри", коментира още социалния министър. Във връзка със ситуацията в управляващата коалиция и участието на АБВ в нея, министър Калфин посочи: „Става въпрос за политическо поведение. Тук не сме, за да се изнудваме и да казваме дайте повече пари за социална политика. Не това е смисъла на една коалиция, защото тя има програма. Става въпрос за начина, по който се взимат решения. Когато ти се сервира решение от последна инстанция няма как да стане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай