Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите | StandartNews.com

София. "В момента водим разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите. Правим всичко възможно, така че ако има резерв, той да бъде раздаден", сподели от ефира на сутрешния блок на Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин, но не се ангажира с прогнози дали това ще се реализира или не. Предстои това да стане ясно през следващите дни.

Калфин потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в размер на 7 лева,а във връзка с възрастта за пенсиониране социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.

"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други", заяви Ивайло Калфин.

"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България", каза още Калфин, като изрази мнението, че дългосрочно пенсионната възраст трябва да бъде увеличена.

По повод минималната работна заплата социалният министър заяви, че доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката. Предложението на Йордан Христосков тя да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.

"Периодът на майчинство е добър е в България. Що се отнася до майчинските, няма как да предположа нещо, което не е обсъждано с финансовия министър", разясни Ивайло Калфин.

"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Именно заради това те трябва да бъдат подпомагани активно", направи заявка социалният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай