Калфин: Няма да построим всички пътища с европари

Калфин: Няма да построим всички пътища с европари  | StandartNews.com

София. "Между 300 и 500 млн. евро може да загуби България от еврофондовете до края на настоящия програмен период", заяви евродепутатът Ивайло Калфин, който участва в дискусия на тема "Как се отразиха парите от ЕС на българската икономика", организирана по негова инициатива. Той заяви, че около 2 млрд. евро от средствата за следващия програмен период(2014 - 2020 г.) ще бъдат вложени за изграждане на инфраструктура. 

Основните проблемни точки са свързани с Програмата за селските региони, някои еко-проекти, в частност във водния цикъл, и с "Конкурентоспособност". Калфин допълни още, че чак след 2 години ще разберем какво е договорено,какво е изпълнено досега и какво не и какви пари са загубени.

"Последната година се правят всякакви усилия да се спасят голяма част от тези средства. Това е пожарникарска работа в края на периода", коментира ситуацията Калфин.

Предживда се страната ни да получи 14,5 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г., уточни още Ивайло Калфин. Той сподели, че България може да получи финансова помощ във връзка с бежанската вълна, но тя няма да бъде голяма, можем да поискаме от Евросъюза няколко неща във връзка с бежанския проблем.

"Включително в НС, когато се приема "глобален трансфер", има около 500 млн. евро, които се пренасочват, и голяма част от тях да отидат за хуманитарна помощ и да се подпомагат страните, съседни на Сирия. За мен е задължително ЕС да постави по-сериозно Спогодбата за реадмисия с Турция. Освен това, това, което би трябвало да се направи, е да се приеме някакъв модел, т.нар. "хуманитарни визи". Възможността бежанци, получили временен статут на бежанци по хуманитарни причини, да могат да пътуват, работят и живеят в целия ЕС. В момента това нещо не се случва така, а всяка страна обявява някакви квоти", добави Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай