Калфин: България е в извънредна ситуация

Калфин: България е в извънредна ситуация | StandartNews.com

Велико Търново. "Европа може да ни помогне за проблема с бежанците, но не може да го реши", смята евродепутатът Ивайло Калфин.

"Европейският съюз може да помогне с финансиране, доколкото има възможност, или с поемане на част от бежанците и по- голям натиск върху Турция за сключване на спогодба за реадмисия", смята той. Според Калфин световната практика е бежанците да остават в лагерите близо до Сирия, за да могат да се върнат в родината си след края на войната.

По отношение на бежанците в България има извънредна ситуация. Страната ни е в извънредна ситуация, тя
е била готова за около 1500 души, но тази бройка отдавна била надмината. Освен мерките които се вземат по границите трябвало да се решат спешно и чисто битови проблеми, като медицинско обслужване и прехрана", смята бившият външен министър.

Според Калфин протестите в София не са проблем. „Очевидно е, че те нямат достатъчно искра, за да запалят такова недоволство в страната, че да падне правителството, но от друга страна правителството в тази парламентарна конфигурация също не може да каже колко дълго ще продължи да работи. Така че отвън погледнато, в България има политическа нестабилност", смята евродепутатът.

Ивайло Калфин участва в дискусия в в старата столица за професионалното образование по дуалната система. При този модел на професионално образование в 70-80 на сто от учебното време ученикът усвоява практически професията във фирма. Там работи, получава заплащане и трупа опит. В останалите 20 на сто посещава часове по теория и общообразователни предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай