Калфин очаква нови протести заради хората с увреждания

Правят се полезни действия, включително с тези нови закони, които подготви министерство на труда и социалната политика, но те не променят коренно системата, твърди бившият министър...

Калфин очаква нови протести заради хората с увреждания | StandartNews.com

Бившият вицепремиер и настоящ съветник на еврокомисаря по финансовата политика, Ивайло Калфин, прогнозира днес пред БНР нови протести на хората с увреждания догодина. Според него до това може да се стигне, тъй като предвидените средства в бюджета не решават проблемите на тези хора.

„Правят се полезни действия, включително с тези нови закони, които подготви министерство на труда и социалната политика, но те не променят коренно системата“, каза Калфин в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„А системата трябва да бъде насочена към това за всеки човек с увреждане и неговото семейство да се потърси начин той да излезе от вкъщи, да се социализира, да получи услугите, от които има нужда, а не да се затвори и да му се дават пари, за да стои в къщи“, добави Калфин.

Сигурно е прав финансовият министър, като гледаме 2017 година, че 2018 е по-добра, но това е когато се гледат средните показатели. И тук е рискът, особено в България, когато се прави политика - да се гледат само статистическите средни показатели. Увеличава се работната заплата и то с бързи темпове. Увеличават се спестяванията на хората, някой ще кажат, че има големи инфраструктурни проекти, че страната процъфтява.

“В същото време се увеличава и социалното напрежение, защото се появява чувство за несправедливост, неравенства. Някои заплати се увеличават много бързо, но някои са замръзнали“, допълни той.

“Факт е, тук не бих противоречил на финансовия министър, факт, е че този бюджет е значително по-добър от бюджета от миналата година. Факт е, че са заложени много неща. От гледна точка на здравеопазване, от гледна точка на образование, от гледна точка на социална политика. За мен тук има един друг момент. Много ми се струва, че в този бюджет прекалено са засилени разпределителните и преразпределителните функции. казано по-друг начин, в приходната си част ние имаме един много десен бюджет, т.е една много строга и много стриктна политика на трупане на приходи за бюджета“, каза доц. Григорий Вазов в интервю за предаването “Неделя 150“ и допълни:

“За първи път виждам центристко или дясно правителство да прави толкова ляв бюджет, с толкова много социални характеристики и аспекти“, каза той и коментира още:

“Нищо не е направено от гледна точка на едно сериозно преструктуриране. Да го кажем по друг начин - образование и здравеопазване имат инфраструктура. Големият проблем и на здравеопазването, и на образованието е на огромното изливане на пари и потъване на тези пари е инфраструктурата не тези две социални сфери на живот“, поясни той и каза още, че докато не се промени “инфраструктурата“ на двете сфери “ние ще продължаваме да наливаме пари“ и в същото време “няма да има никакъв ефект от този огромен разход“, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай