Какво тежи на съвестта на ПП и какви са истинските мотиви за вота: Говори Лорер

Най-удобната дъвка в българската политика е С. Македония, каза министърът на иновациите и растежа

Какво тежи на съвестта на ПП и какви са истинските мотиви за вота: Говори Лорер | StandartNews.com

Истинските мотиви за този вот станаха ясни на българските в последните дни. Резултатите в борбата с корупцията, които показва правителството, не се харесват. Спецправосъдието мина, Цацаров подаде оставка. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред bTV. 

"Дойде им нанагорно изведнъж, защото предпочетоха в обстановка на актуализация на бюджет да хвърлят страната в хаос, Мотивите за тази оставка са изцяло против антикорупционните действия на правителството", допълни той.  

"Има депутати, които наистина са отговорни пред избирателите си. Разчитам, че тези хора ще имат смелостта при гласуването да кажат: "Много се извинявам, скъпа партия, на която държа, но няма да хвърля страната в хаос точно сега". Трудно ми е да гадая истинските им мотиви. Погледнато исторически Слави Трифонов създаде едно огромно явление в шоубизнеса и разочарование в политиката. Идва неговият предизвестен край", каза още Лорер.  

Той заяви, че президентството преповтаря тезите на опозицията, че парламентът е магазин.

"За нас е важна съвестта на депутатите. Бяхме избрани с мисия - да изберем течовете и да включим механизми, с които това да не се случва. Тези, които се готвят да управляват, са същите отпреди 10 години и много добре знаят как се прави това", посочи министърът на иновациите. 

"Най-удобната дъвка в българската политика е Македония. До сега никой в Европа и по света не беше разбрал какво иска България от Македония. Те си мислеха, че не искаме да ги пускаме и си измисляме нови неща. Най-накрая Европа разбра какво е важно за България. Случи се друго безпрецедентно нещо - за първи път в историята на ЕС Европа застава на страната на някого и ще бъде гарант. Това не се е случвало в историята. За тези 6 месеца правителството го постигна", каза Лорер. 

Той изтъкна, че ПП има ясна линия и няма да преговаря с ГЕРБ за следващо правителство. 

"Бензинът в България е вероятно трети или четвърти най-евтин в ЕС. Икономическата политика на България по отношение на инфлацията показа, че сме в група с подобни държави. В Балтийските страни никой не сваля правителството заради високата инфлация, защото осъзнава какви са възможностите. В рамките на държавната хазна, българската държава направи изключително много", твърди той. 

"Ние нямаме повече политика, свързана с определени лица. Няма постове за определени хора. Искаме да преведем страната през този период. Когато дойде време за разговори, всички позиции ще са на масата. По отношение на ИТН, или това, което е останало там, вярвам, че има хора, които наистина са отговорни и ще кажат на партийното си ръководство, че подкрепят политиката. Бих искал да видя тогава ръководството на ИТН, които отказват да го направят. Няма нужда да се променят нивата на комуникация. Личностните конфликти трябва да бъдат оставени настрана. Дали Слави е ядосан на Кирил, Тошко на Асен или обратното, не би трябвало да има значение за работата", каза Лорер. 

Той каза, че на съвестта на ПП тежи единствено това, че не могат да направят реформите по-бързо. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай