Понеделник,

Как Радев може да изгуби левите

От: Редактор -
Как Радев може да изгуби левите
A
A
A

"Все пак между БСП и президента Румен Радев няма някакви особени различия в позициите им. Различие има в това, че държавният глава търси одобрението и на т.нар. градска десница", каза в "Политически НЕкоректно" журналистът Иван Гарелов.

Той предположи, че когато дойде времето за президентските избори, противоречията между левицата и президента няма да излязат на преден план, ако не са се усложнили допълнително дотогава:

"Ние сме царе на това единомишленици да се скарат и да спорят - виждаме това във всички лагери".

По думите на Гарелов президентът Радев търси нова идеологическа подплата - либерална, центристка, прозападна:

"Не би трябвало един президент да се ангажира с такива нюанси в идеологията, а по-скоро да мисли практично за това, с кои хора и с коя партия би могъл да работи по-лесно. И чии избиратели биха го подкрепили", подчерта той.

Журналистът прогнозира, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП:

"ДПС този път няма да го подкрепят, те вече му поискаха оставката. Не знам дали Румен Радев си дава сметка, че възходът на либералната десница е само в София. Тя имаше ярко присъствие покрай протестите, но това още не гарантира, че тя ще има достатъчно голяма представителност".

Гарелов се съгласи, че опитвайки се да ухажва десните избиратели, Радев може да изгуби сигурните си леви привърженици.

"Хората не вярват, изнервени са и озлобени заради това, че вече не вярват на това управление за нищо", обобщи Иван Гарелов и добави, че и недоверието във ваксините срещу Covid-19 е резултат от липсата на вяра в управлението на страната.

"Моето мнение е, че сегашната твърда линия е продиктувана от вътрешнополитически съображения, а не от принципни. По отношение на Северна Македония България има непоследователна политика, което е най-голямата грешка", категоричен беше журналистът.

Той изказа мнение, че политиката на страната ни трябва да бъде отворена към македонския народ:

"Ние трябва да се грижим за тях. Невъзможно е да искаме от тях да признаят, че са българи, изключено е, а така се представя в Северна Македония. ... Създаването на историческата комисия, от която да зависят нашите отношения, беше грешка".   

Журналистът посочи, че страната ни е пропуснала шанса "да се възползва от икономическата блокада, която Гърция беше поставила на Македония, за да навлезем ние икономически и културно".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички