Кабинетът готви еднократна помощ за най-бедните

Кабинетът готви еднократна помощ за най-бедните | StandartNews.com

София. Кабинетът ще подпомогне финансово хората с най-ниски доходи в края на зимния сезон. Това обяви социалният министър Хасан Адемов пред журналисти. Той уточни, че с Министерството на финансите ще бъде уточнено какъв ресурс да бъде използван за еднократната помощ.

 

"Търсим финансово балансиране на системата и търсим начин да подпомогнем тези, които не могат с доходите си да се справят сами, подчерта социалният министър. Той съобщи, че 120 милиона лева ще струва на хазната увеличението пенсиите от 1 юли. Каквато и мярка да предприемем в пенсионната система, няма да решим веднага проблемите", добави Адемов, цитиран от БГНЕС.

 

Не съм сигурен, че само парично подпомагане на семействата с деца ще реши проблема, каза социалният министър. 950 милиона лева са нужни на социалното министерство за детски надбавки, а бюджетът на му за тази година за всички политики възлиза на 1,1 милиона лева, стана ясно от заседанието. За да се случи това трябва огромен публичен ресурс, коментира Адемов.

 

Министърът представи доклад за демографската ситуация в страната на заседанието на кабинета днес. Скоро той трябва да подготви и постановление на Министерски съвет за създаване на Национален съвет по демографска политика към кабинета."Важно е да спрем негативните тенденции и всички политики, свързани с демографията да намерят място при разработването на нормативните документи", каза Адемов.

 

"Трайна е тенденцията за намаляване на броя на населението и тенденцията за застаряване на населението. През последните 23 години нивата на раждаемост не могат да компенсират нивата на смъртността. Трайна е и тенденцията на намаляване на раждаемостта. През 2012 година населението на възраст над 65-годишна възраст е било над 1,4 милиона лева", посочи социалният министър.

 

Населението на страната само през 2012г. е намаляло с около 40 000 души. Това означава, че един средно голям областен град се е заличил от територията на България, коментира Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай