Извънредно положение в България (ОБНОВЕНА)

То ще продължи 1 месец

Извънредно положение в България (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Извънредно положение в България за 1 месец. Това реши парламентът единодушно. Предложението е на кабинета. За него гласуваха 201 народни представители. Против нямаше, въздържали се също.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: В бактериологична война сме

„Горд съм от българския парламент, от това, че в тежък момент можем да преодоляваме противоречия, да мислим преди всичко за народа си”, заяви премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че конкретните мерките за този един месец ще бъдат разписани до края на седмицата и ще включват забрана за пътуване, включително затваряне на училища, университети, увеселителни заведения, както и работа от вкъщи навсякъде където това е възможно, за да бъдат ограничени събиранията на много хора.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Подкрепяме извънредното положение

Всички парламентарни групи застанаха зад извънредната мярка. БСП и "Атака" настояха частните болници също да се включат в овладяването на кризата и да предоставят база и специалисти.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Частните болници, къде сте?

"Подкрепяме предложението за извънредно положение - в условията му е недопустимо противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите", заяви по време на дебатите в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

ВИЖ ОЩЕ: Мутафчийски: Вече имаме масова зараза

Левицата поиска актуализиране на държавния бюджет и предприемането на законодателни инициативи от страна на Министерския съвет по темата за социалните и икономически мерки.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов предлага Национален щаб и за последствията

Създаването на щаб от експерти от всяка парламентарна група, откъдето да излязат и специалните предложения за мерки срещу епидемията и реакции на държавните власти, предложи Бойко Борисов. В щаба ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на икономиката Емил Караниколов и на финансите Владислав Горанов. Така с единодушното съгласие на всички партии ще се вземат решенията колко пари за какво да се харчат извънредно.

„Лесно можехме да кажем и стопанско икономически мерки. Не съм го направил, защото не е честно към следващо каквото и да е правителство, да се вземе решение, с което мнозинството лесно да похарчи много пари. Предлагам от парламентарните групи да се излъчи финансов, икономически експерт и да направим щаб, както за коронавируса, така и за последствията”, обясни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай