Карадайъ: Подкрепяме извънредното положение

Когато става въпрос за защита на живота и здравето на хората от първостепенно значение е да се въведат всички мерки, категорично е ДПС

Карадайъ: Подкрепяме извънредното положение | StandartNews.com

Ние от ДПС ще подкрепим решението за въвеждане на извънредно положение. Когато става въпрос за защита на живота и здравето на хората от първостепенно  значение е да се въведат всички мерки. Това заяви от трибуната на НС председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дискусията по предложението на кабинета за един месец извънредно положение. Това изисква не само приемане на решението, но и приемане на конкретни планове за действия при гарантиране на конституционните  права и свободи на гражданите, подчерта той.

СЗО обяви за пандемия разпространението на Ковид-19 и предложението на правителството е навременно и правилно, каза още Карадайъ.  

Чухме от ген. Мутафчийски и от министър-председателя информация за фактическата обстановка, както и необходимите мерки, които трябва да се вземат, заяви Мустафа Карадайъ и подчерта, че за ДПС са важни гаранциите за спазване на конституционните права на гражданите. Трябва да е ясно, че въвеждането на извънредно положение има гаранционен характер. Целта му е да се съхрани конституционния ред, а не да се правят опити за подмяната му, категоричен бе лидерът на ДПС.

"Сега се обръщам към всички български граждани: трябва ясно да се подчертае, че приемане на решение за обявяване на извънредно положение означава, че и Народното събрание остава действаща законодателна власт, която има контролни правомощия по отношение на правителството без да се допуска делегирано законодателство от страна на изпълнителната власт. Недопустимо е противоконституционно отнемане и ограничаване на основни права и свободи на гражданите в условията на извънредно положение", уточни още Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай