Борисов: В бактериологична война сме

Един месец извънредно положение иска кабинета

Борисов: В бактериологична война сме | StandartNews.com

В бактериологична война сме, каза премиерът Бойко Борисов в парламента. Той, заедно с началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб, заместника му в щаба проф. Тодор Кантарджиев и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са в Народното събрание, за да мотивират пред депутатите искането на кабинета за обявяване на извънредно положение. То бе взето снощи на спешно заседание на МС. В парламента е и цялото правителство.

Един месец извънредно положение иска кабинета. Не трябва да се затваря стопанския живот докрай, защото след това няма да можем да вдигнем икономиката, каза Борисов. Той благодари специално на лекарите, които са на първа линия. И обеща промяна на бюджета, за да им осигури допълнителни възнаграждения.

С новите мерки гишетата на администрацията ще останат отворени, но движението на хора ще се ограничи, училища, детски градини, университети ще затворят врати. Затварят се за по две седмици редица заведения. Врати хлопват барове и ресторанти, спират се всички масови прояви, обясни Борисов. Той припомни, че по българското законодателство за нарушаване на карантината има наказание – една година затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай