Изненада!Парламентът без дневен ред,няма заседание

Кристиан Вигенин закри заседанието и свика Председателски съвет

Изненада!Парламентът без дневен ред,няма заседание | StandartNews.com

Заседание на парламента днес няма да има. Това става, след като парламентът не прие програмата си и дневния си ред и се саморазпусна.

"За" програмата гласуваха 86 депутати, "против" - 8 и " Въздържали се" - 103. ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха "въздържал се". ГЕРБ обясниха вота си с промените в Изборния кодекс, които хората на Борисов окачествиха като скандални. БСП допълни, че социалистите са се въздържали, защото техните предложения ги няма в програмата

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Казахме НЕ на приемането на лобистки закони

Според предложенията на председателя Ива Митева депутатите трябваше да гледат Законопроекта за политическите партии, който предвижда 1 лев субсидия за глас и Изборния кодекс, който вчера скала Правната комисия в НС.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов хвана ГЕРБ натясно

„Сега като че ли не сме изпадали в такава ситуация. Поне аз не. Първото, което можем да направим, е някой да поиска прегласуване и вероятно някои групи да размислят", каза заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин, който водеше заседанието.

Веднага прегласуване поиска Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън". Но програмата отново бе отхвърлена със 79 гласа "за", "против" - 6 и "въздържали се" - 123.

„Досега не сме изпадали в такава ситуация, но има и такива моменти“, посочи Вигенин, което предизвика смях и аплодисменти в пленарната зала.

Така Вигенин закри заседанието и свика Председателски съвет, след като депутатите отхвърлиха програмата си за работа.

"В момента не може да има заседание. По принцип знаете, че председателят на Народното събрание би могъл да насрочи извънредно заседание във всеки един момент. Да се надяваме, че това може да се случи", каза Кристиан Вигенин.

Не е имало никакво договаряне между групите, даже в нашата не сме си говорили как да гласуваме – дадохме вота си по съвест, коментира в кулоарите Радомир Чолаков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС. И отсече: „Парламентът не желае да гледа дневния ред, определен от председателката Ива Митева. Шоуто трябва да свърши”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай