Изнасяме родно производство за Китай

Михаил Миков откри българо-китайски икономически форум в провинция Чунцин

Изнасяме родно производство за Китай | StandartNews.com

Чунцин. "Редица български стоки, сред които вино, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката, могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар". Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той откри българо-китайски икономически форум в китайската провинция Чунцин, съобщават от пресцентъра на Народното събрание (НС).

Трябва да бъдат улеснени процедурите за внос на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Китай, отбеляза Миков. "Вярвам, че представителите на китайския бизнес, които присъстват днес тук, ще имат добри възможности да се запознаят с предимствата и качествата на тези производства", посочи още той.

Над 50 китайски фирми, които проявяват интерес към бизнес-партньорства с България, участваха във форума на тема "Платформа за насърчаване на търговията и инвестициите", пишат от пресцентъра на НС. От страна представители на 23 български компании от лозаро-винарския сектор, енергетиката, хранителната промишленост, земеделието, строителството, машиностроенето, финансовите услуги и туризма ще направят серия от бизнес-презентации и щандове с български стоки и продукти. По този начин китайците имат възможност да се запознаят с качеството на родната ни продукция.

Селското стопанство, информационните технологии и туризмът са областите с потенциал за сътрудничество между България и провинция Чунцин. Това е отбелязал заместник-председателят на Събранието на народните представители на Чунцин г-н Сюн Джоу, цитиран от пресцентъра на НС. "Между нашата провинция и български градове вече има осъществени контакти и ние имаме волята да ги задълбочим в още по-голяма степен", изтъкнал още той.

Срещата между българския и китайския бизнес се провежда няколко дни след Икономическия форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Букурещ. В инициативата се вижда желанието на страни за по-силен двустранен диалог и мащабно развитие на търговско-икономическото сътрудничество, става ясно от форума.

От НС посочват още, че форумът потвърждава обявеното от премиера на Китай в Букурещ желание да удвои търговския обмен със страните от ЦИЕ. Това ще стане в рамките на следващите 5 години и на тяхна територия ще се реализират големи инфраструктурни проекти.

България предоставя безмитен достъп до пазара на Европейския съюз, а със своето географско положение страната ни е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД, обясни Миков при откриването на форума.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков, е от 12 до 17 декември 2013 г. на официално посещение в Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай