Изборни сглобки

5 епични битки в страната вече започнаха

Изборни сглобки | StandartNews.com
  • Надлъгване в София, рекорден брой кандидати в Пиринско
  • 5 епични битки в страната вече започнаха

 

Докато сглобката за властта скрибуца, заяжда, но все рак работи, монтирането на партии, коалиции и кандидати за местните избори тече с пълна сила. Пет епични войни започнаха още отсега и ще трещят до есента.

  • Сталинградската битка е в София

За първи път от 2005 г., когато Борисов стана кмет на София, Сталинградската битка на местния вот ще е отново в столицата. Управляващите от "Продължаваме промяната - Демократична България" заложиха всичко на картата да вземат София от ръцете на ГЕРБ. Двете коалиции заедно с новата партия на Борис Бонев "Спаси София" и подкрепата на "Екипът на София" вдигнаха преди дни бизнесмена и основен спонсор на промяната Васил Терзиев. Идеята на сглобката, тип "лястовица опашка" е Терзиев кмет, а Бонев - шеф на общинския съвет. Повече районни кметове пък да са в ръцете на Демократична България.

БСП веднага влезе в надпреварата, отвръщайки на удара с най-социалния глас у нас - Ваня Григорова, експерт на "Подкрепа". Дамата, която не цепи басма никому, когато става въпрос за пенсии и заплати била харесана и уговорена от "Позитано" за надпреварата и вече загрявала. "Трябва да се сложи край на процесите по приватизация, концесия и аутсорсинг на услуги, защото това е начинът, по който бизнесът се въвлича в иначе чисто общински дейности, нещо, което намирам за вредно", каза Григорова, но си остави вратичката, че все още не е решила дали да играе за кметския стол.

Клин с пантата на ПП-ДБ ще се опита да вбие ГЕРБ, твърдят от партията на Бойко Борисов. Хората му предлагали на Демократична България районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков да бъде общият кандидат на двете коалиции. Тайната мисъл на ГЕРБ била да откъсне ДБ от "Промяната" и да запази половината власт в София като излъчи шеф на общинарите. Трайков, който бе енергиен министър в първия екип на Борисов, обаче изненада всички като се самопредложи за областен управител на София.

Като краен вариант в ГЕРБ спрягали името на председателя на Общинския съвет Георги Георгиев, но всички в партията били наясно, че шансовете му са малки.

  • Изборно родео във Варна

Не по-малко кървава ще е надпреварата в морската столица. Там кандидатурата си вече обяви "Възраждане". Депутатът Коста Стоянов, който е варненец, пише програма. Експертът по европейски фондове залага на опита си, за да възроди Варна с инвестиции, да построи буферни паркинги и нови детски градини, да открие работни места, за да вдигне доходите (Интервю с Коста Стоянов - на стр. 4).

"Продължаваме промяната" обаче се готви да срази всички, уговаряйки за морската столица най-силния си човек - Даниел Лорер. След като загуби битката за български еврокомисар от Илияна Иванова, Лорер пожелал първия пост в БНБ, твърдят източници близки до ГЕРБ. Но засега хората на Борисов са непреклонни - няма да подкрепят за гуверньор никой друг освен сегашния управител Димитър Радев.

Така резервният вариант за "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", които искат единна кандидатура във Варна, оставал на "Промяната" Благомир Коцев.

Що се отнася до ГЕРБ, хората на Борисов не били склонни да се разделят с Иван Портних, но мислели и други варианти, включително бившия спортен министър Красен Кралев.

  • Затишие пред буря в Бургас

Може ли някой от ГЕРБ да замести кмета Димитър Николов, за когото в края на миналата година Борисов обяви, че няма да се кандидатира пак? Най-въртяното име в парламента е на бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. Споменава се и ексминистърът на околната среда Ивелина Василева, която си е бургазлийка.

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" най-вероятно ще се явят в Бургас отделно на изборите като там се чака локален сблъсък - Константин Бачийски срещу Димитър Найденов.

"В момента тече процедурата по номиниране, искаме да сме сигурни, че на кандидат-кметската позиция ще застане най-заслужилия сред претендентите", каза Даниел Михалев, областен координатор на "Продължаваме Промяната" в Бургас.

  • Бум на мераклии в Благоевград

Истинска навалица от кандидат за кметове на Благоевград. За поста ще се порят повече от 10 души.

Настоящият кмет Илко Стоянов ще се бори отново за мястото, но като независим. В първия си частичен управленски мандат, Стоянов бе кандидат на ИТН, и единственият им кмет в страната.

Бившият кмет Румен Томов вече обяви официално кандидатурата си. Той влиза в състезанието, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от партия "Български възход". Томов започна предизборната си кампания, показвайки активност в социалните мрежи и в медиите. Когото и да издигне ГЕРБ, срещу него ще се изправи дългогодишният кмет на Борисов Атанас Камбитов. Той бил твърдо решен да си върне мястото. "Продължаваме промяната - Демократична България" били готови да хвърлят в боя острието си Андрей Гюров. Ако той откаже, резервният вариант бил адвокат Методи Байкушев, номиниран от ПП и за поста на областен управител.

БСП ще щурмуват с Венелин Трошанов, бивш заместник кмет от екипа на Румен Томов. Част от социалистите обаче се ориентират към "Левицата", откъдето също ще извадят кандидат за кмет, но засега нямат откроена ясна кандидатура.

Собствен кандидат за Благоевград се очаква да имат партньорите на ГЕРБ от СДС. Спряга се името на медицинската сестра Мария Гошева.

Очаква се съвсем скоро бившият областен управител и бивш заместник министър на МРРБ Николай Шушков да потвърди, или отхвърли плъзналия слух за участието му в политическото състезание за общината.

В Благоевград се говори още, че за поста ще се борят бившият кмет на с. Дъбрава - Росен Георгиев, бившият директор на пощата Димитър Ирибозов, вечната опозиционерка Злата Ризова, бившият областен управител Валери Смиленов, и председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

  • В Пловдив ври и кипи

Под тепетата ври и кипи вече. Причината е името на бившия МВР шеф Иван Демерджиев, чиято кандидатура за кмет отвори големия въпрос ще играе ли президентът Румен Радев на местните избори чрез кандидати, издигнати от инициативен комитет.

Името на Демерджиев накара всички партии да преразгледат кандидатурите си за кмет под тепетата и да помислят още веднъж. Още повече, че кандидатурата си за втори мандат обмисля и настоящият кмет на Пловдив Здравко Димитров, от когото Борисов свали доверието си. Така надпреварата под тепетата става една от най-оспорваните.

"Водещо ще бъде решението на моето семейство, също така и екипът, с когото работя", каза Здравко Димитров. На крачка от решение да влезе в кметската надпревара е и Дани Каназирева, бивш кандидат за кмет, бивш областен управител и бивш депутат от ГЕРБ-СДС.

"Аз имам готовност, имам много вече и сериозен опит, имам и визия за развитието на града ни, това, което трябва да е като приоритет, и скоростта, с която трябва да се работи в нашата община.", каза Каназирева.

На единна кметска кандидатура в Пловдив ще заложат от ПП-ДБ, но изчакват резултатите от социологическо проучване за профила на кандидата.

"За мен не е самоцел да бъда кмет. Просто чувствам, че градът има нужда от тяга, има нужда от визия, има нужда от няколко радикални", каза Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ, който е най-спряганото името за кандидат от "Промяната".

  • Новият играч

Каква ще бъде ролята на президента Радев на местните избори? Кметове, които вече гравитират около държавния глава, заявиха, че ще играят на вота, а политическите анализатори започват да мерят евентуалното влияние на Радев през "кметска партия".

От "Възраждане" обявиха кандидата си за кмет на Варна

В Русе за втори мандат ще се кандидатира сегашният кмет Пенчо Милков. Той бе кандидат на БСП, но отношенията му с "Позитано" не останаха добри. По време на президентската кампания Милков ясно показа подкрепата си за Радев, независимо от войната на Нинова с президента.

За нов мандат ще играе и кметът на Перник Станислав Владимиров, който отдавна скъса връзка с БСП, демонстрирайки подкрепата си за Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай