Изборната нощ мина без шоу и скандали (ОБЗОР)

Изборната нощ мина без шоу и скандали (ОБЗОР) | StandartNews.com

Червена мъка и скука в НДК

Защо левицата се срина на евровота? Ще повлече ли и кабинета "Орешарски" след себе си? Или пък именно коалиционният кабинет дърпа социалистите надолу? Трябва ли лидерът на Сергей Станишев да подаде оставка? И как спешно може да се реанимира лявото? "Стандарт" попита двама от кандидатите на "Позитано" за вота на 25 май. Илияна Йотова е евродепутат, втора в червената листа, и вече си осигури билет за Брюксел. Журналистът Александър Симов пък бе под щастливия 7-и номер, но засега се очертава да остане в България.

25 май. Неделя. 9 часа. Телефонът звъни. Приятел. Интересува се как да се вреди за НДК в изборната нощ. Защо? - питам на свой ред. Чувал съм, че голям купон ставало, мотивират се от другата страна на жицата.

19 часа. НДК. Няколко души се разхождат замислено. "Мислителят" на Роден, но в костюми. Говорят по телефона. Коментират. И продавачите на бюфета са замислени. Вяло е. Няма оборот. Един сандвич не са продали още.

20 часа. На терасата на върха на двореца пушачите подхващат втора кутия. Долу полицаите опъват нова ограничителна лента. Пространството отпред вече е разчертано като футболно игрище. На един разхождащ се наоколо гражданин се падат поне по пет жандармеристи.

20,10 часа. Абитуриенти броят до 12 и викат "Ура". Прощават се с миналото. Най-горе, в щаба на БСП, чертаят бъдещето. Не е много светло.

20,18 часа. Пристигат червените: Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Мая Манолова. От комсомолския им плам не е останало много. Ще седнем, ще мислим, ще говорим, казват. Някой пита за оставка. Погледите се пълнят с олово.

20,30 часа. Пред пилоните набързо мобилизирана агитка крещи: "Червени боклуци". Уморена е като след мач. Липсва ентусиазъм.

21 часа. Вече всичко е ясно. Евродепутати ще имаме. Ще има кой да пази интересите ни. Няма да ни спрат шкембе чорбата и ще колим само щастливи прасета и ще забраним лъвовете в цирка. Дано Брюксел не ни спре само домашната ракия.

21,20 часа. В залата вече не е така пусто, но е все така скучно. Никакъв купон, никаква суета. Няма ги култови фигури от постоянното присъствие на всяка изборна вечер в международния пресцентър.

21,33 часа. Ще отида да направя две-три телевизии, решава известен политолог и потъва в първото студио. Не всичко обаче имат този късмет. Жалко за прическата. Как ми се ще да помахам от екрана, мисли си отхвърлена политичка от близкото минало.

21,40 часа. Някой отново вика оставка. Никой не споделя ентусиазма му.

21,50 - Онези, които цял ден са гласили тоалетите за тази вечер, основателно вече са напълно разочаровани. Скуката е смазваща. Дори победителят Бойко Борисов не идва. За изпадналия зад евроборда Волен Сидеров да не говорим.

22,30 часа. Най после пристига Сергей Станишев. Социолозите вече са убедени, че партията му вече губи с над 10% от ГЕРБ и почти е застигната от ДПС. Свитата на соцлидера е видимо тъжна. Сега и почерпка няма да има. Станишев поздравява ГЕРБ за победата. За първи път, след десет загуби. Четирима около него вече са на друга вълна. Брюксел. Брюкселски дантели, брюкселско зеле. Живот. Партията загуби, но аз спечелих, и това е страхотно, разсъждават. Онези на ръба, които ще си останат тук, преглъщат горчиво. Както сме я подкарали, май ще ни върнат в провинцията, мислят си.

0,20 часа. ДПС влизат триумфално. Видимо преливат от щастие и има за какво. Казват, каквото трябва, и си тръгват. БСП пък и другите нека мисля върху думите им.

1,30 часа. Пресконференцията на Реформаторския блок е като партийно събрание. Ръкопляскат си на всяка дума. Добре, че в залата останаха няколко по-издръжливи журналистки. Питат за предсрочните избори, а всъщност мечтаят за леглата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай