Изборите почнаха с бой за РИК-овете. Партиите се ритат по кокалчетата

Няма съгласие за шефските места

Изборите почнаха с бой за РИК-овете. Партиите се ритат по кокалчетата | StandartNews.com

С люта битка за районните избирателни комисии почна надпреварата за новото Народно събрание. Парламентарните партии от 47-ото Народно събрание се сритаха по кокалчетата кой да оглави най-важните комисии. Днес на много места в страната областни управители провеждат консултации с партиите за членовете на РИК.

В разговорите участват „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС, „Има такъв народ”, „Демократична България-обединение“ и “Възраждане“.

В Хасково четири политически формации поискаха да имат зам.-председател на комисията, но позициите са само две. Подобен е казусът и в Стара Загора, където отново са повече предложенията за зам.-председатели.

В Шумен двама бяха желаещите за поста председател на районната комисия.

В районите, където партиите не успеят да постигнат съгласие, ЦИК ще вземе окончателно решение за съставите, като ще се наложи Централната комисия да се намеси и в Ямбол.

До момента съгласие има в Търговище и в Благоевград.

Във Варна "Продължаваме промяната" и ГЕРБ влязоха в спор за председателското място. За двата пловдивски района Централната избирателна комисия ще определи председатели.

Районните комисии отговарят за организацията на изборите във всеки един многомандатен район в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай