Избират нова комисия "Златанов"

Избират нова комисия "Златанов" | StandartNews.com

София. Скандалът с тефтерчето на Филип Златанов вероятно ще доведе до смяна на състава на комисията, научи "Стандарт" от партийни източници. Нагласата на депутатите е да изберат нови членове на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. За да се случи това обаче, настоящите трябва да си подадат оставките. четирима от хората в 5-членната комисия се избират от парламента, а един се назначава от президента. Депутатите обаче нямат механизъм за предсрочна смяна, освен ако няма оставки.

Миналата седмица Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която ще проверява сигналите за порочни практики в комисията. Както и ще разнищи скандала с "тефтерчето Златанов". От него стана ясно, че висшестоящи ГЕРБери са използвали комисията за "отстрелване" на неудобните политически опоненти. До "поръчките" стоят инициалите И.Ф. Без да припознават Искра Фидосова за човека зад тези инициали, ГЕРБ я оттегли от парламента и от Изпълнителната комисия на партията. Възможно е да я свали и от шефския пост в родната й Монтана.

Пред БНР депутатът от "Атака" Илиян Тодоров обяви, че не е ясно каква информация е стигала до подчинените на Златанов редови членове на комисията и дали не е имало прикриване на данни. "Членовете на комисията, с които разговаряхме, казаха, че това е възможно", добави той. "Комисията е колективен орган и да се прехвърля вината на ГЕРБ е неоснователно", контрира го депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той изрази надежда да излязат наяве всички данни от "тефтерчето". "В публичното пространство се чува, че там има и други имена, които далеч не са свързани с ГЕРБ", каза загадъчно Радев, без да назове имена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай