Избираме местна власт, гласуваме и на референдум

Избираме местна власт, гласуваме и на референдум | StandartNews.com

Започна гласуването за местна власт, както и това за референдум в страната. Изборният ден стартира точно в 06 часа сутринта.

Общо 6 363 000 имат право на глас. Те могат да дадат своя вот за кмет на населено място, общински съветници и за референдум по въпроса за електронното гласуване. Гласуването ще стане с отделна бюлетина в организираните от Централната избирателна комисия 12 314 секции в страната и 294 секции в чужбина.

Общият брой на кметствата, в които ще се проведат избори е 3192. От своя страна кандидат-кметовете са 42 000, а тези за общински съветници 35 770. В 415 от кметствата има само един кандидат за кмет, в две общини също.

Гласуването става със син химикал, с който се отбелязва знака „Х" или „V". При вота за общински съветници може да бъде отбелязана преференция – като първо отбележите номера на партията, а след това зачеркнете в кръгчето избрания от вас кандидат.

Изборните секции в чужбина за провеждането на референдума по въпроса за електронното гласуване са разкрити на база избирателна активност през предходните години. Над 13 хиляди служители на Министерство на вътрешните работи ще следят за нормалното протичане на изборния ден.

Краят на изборния ден е предвиден в 19.00 часа, но в някои секции той може да бъде удължен с един час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай