Неделя,

Уволненият главсек: Знам много за много хора

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

ФОТО ДАРИК НЮЗ

Ивайло Иванов проговори за уволнението си.Когато ме поканиха да стана главен секретар ме викаха министър, премиер и президент. А сега от медиите разбрах, че съм отстранен. Бях отстранен в петък вечерта след работно време. Служебният министър ме извика да ми връчи документите, заяви вече бившият главен секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Той каза, че още не е решил дали ще търси правата си в съда. Иванов говори пред журналисти на входа на МВР. Предварително обаче това не бе оповестено.

ВИЖ ОЩЕ: Бабикян: Правосъдието да пита Иванов какво знае

Дължа благодарност на всички полицаи, с които работих 22 години. Никога не съм си представял, че кариерата ми в МВР ще приключи по този начин, коментира той.

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото", пише в мотивите на служебния кабинет към решението, с което се предлага на президента да издаде указ за освобождаването на Иванов.

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава, не съжалявам за нищо, което съм направил, мисля, че през цялото време действията ми са били в името на върховенството на закона", заяви Иванов.

"Отстранен съм заради полицейско насилие и социолигически проучвания, защото се нагнетявало напрежение срещу полицейско насилие, така пишеше. Мотивите за отстраняването ми първоначално ми бяха отказвани. После се запознах, те станаха и публично достояние. Давахме публични брифинги, бях публично изслушван. По време на протестите за мен операцииите бяха перфектно планирани и организирани, колегите се справиха отлично, аз поех цялата отговорност", каза още той.

Гл. комисар Иванов добави, че не се скрил и не е бил в болнични. „Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа. Никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", каза още той. По-рано служебния вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че ръководителите на службите в страната масово са излезли в неплатен отпуск, след новината, че има служебно правителство.

"Защо никой не ми каза за половин година: "ти си виновен, подай си оставката". Като съм толкова виновен разследвайте ме, съдете ме, поискайте ми оставката. Аз щях да си я подам, не съм се хванал за този стол като удавник за сламка, но никой не ми я поиска. Мен това ме боли", каза още Иванов.Иванов каза още, че не е мислел с какво ще се занимава сега, но не иска да влиза в политиката, като добави, че дори е мислел да емигрира.

Вече бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов разкри, че знае "много неща за много хора, но законът не му позволява да реагира". Той заяви това във връзка с днешното изказване на БНР-шефа Бойко Рашков, че в някои поделения МВР умишлено са си затваряли очите за купуване на гласове. Едно е да имаш оперативна информация, друго са доказателствата, уточни още Ивайло Иванов.

По-рано позицията си за уволнението на Иванов изрази бившият вътрешен министър Христо Терзийски в профила си във Фейсбук. "Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички