Иванов: Не съм встъпвал в длъжност в министерството

Иванов: Не съм встъпвал в длъжност в министерството | StandartNews.com

София. "Поддържам становището си, че няма несъвместимост. Няма акт на встъпване в длъжност, няма изразена воля за такова нещо, няма разписани документи. Тезата, че за няколко часа съм бил зам.-министър не важи, дори кракът ми не е встъпвал в това министерство", каза на излизане от Конституционния съд Иван Иванов.

Иванов беше изслушан от КС по казуса дали има несъвместимост като народен представител, заради това, че за няколко часа заемаше поста заместник-министър на вътрешните работи. Той беше избран за народен представител от Коалиция за България и на 19 юни беше назначен за зам.-министър в МВР от премиера Пламен Орешарски. Същия ден той бе освободен, заради спорна биография, като най-напред вътрешният министър Цветлин Йовчев поиска оставката му. На 28 юни ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Иван Иванов.

"Не съм встъпвал в длъжност зам.-министър. В Конституционния съд ми задаваха въпроси дали действително съм встъпвал в длъжност зам.-министър. Естествено, че не съм, няма такъв акт. Днес за първи път видях становището на МВР, където пише, че няма такова нещо. Когато излезе решението на Конституционния съд, нека тогава да даваме коментари по същество какво се е случило. Нека да оставим спокойно съдът да работи. Ако имате други въпроси, ще ви помоля да се обърнете към пресцентъра на БСП", добави Иванов.

По думите му, на изслушването не е имало представител на ГЕРБ.

„Бяхме единствено с моя процесуален представител", уточни Иванов. "По Конституция и Правилник на Народното събрание, аз съм народен представител, имам задължения. Няма нормативен акт, който да казва народен представител да не ходи на работа, дори да му е образувано такова дело. Никой не ме е представил на Цветлин Йовчев. Запознахме се в Народното събрание по време на парламентарен контрол", каза още Иван Иванов.

Въпреки споровете около това дали той е депутат или не, от юли досега Иван Иванов е внесъл 4 законопроекта и е отправил два въпроса към министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на парламентарния контрол.

Неговият адвокат обясни, че са представили становището си.

"За да бъде едно лице зам.-министър, това е резултат от сложен фактически състав. Единственото, което имаме, е заповед на премиера за назначаване на едно лице за зам.-министър, без да е изразена воля от страна на това лице да бъде на тази позиция. Няма изразена воля, няма встъпване в длъжност, няма полагане на клетва", добави адвокатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай