Петък,

Иван Таков: София не трябва да е голям платен паркинг

От: СТАНДАРТ -
111
Иван Таков: София не трябва да е голям платен паркинг
A
A
A

С колегите от групата на БСП в СОС не подкрепяме промяната и разширяването на зоните за платено паркиране. София не може и не трябва да се превръща в един голям платен паркинг. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на групата на „БСП за България“ Иван Таков. Той допълни, че от цялото разширяване на платените зони за паркиране до момента нито се е подобрило качеството на въздуха в София, нито е намалял натиска от коли в центъра.

"Решението на проблемите с трафика и паркирането минават през изграждане на паркинги и качествено подобряване на градския транспорт в столицата. Целта на Центъра на градска мобилност беше с парите да се изграждат паркинги, но до момента такива почти няма", каза той и добави, че големият въпрос е не къде отиват парите, а за какво се харчат тези средства.

"Управляващото мнозинство в СОС предлага повече от 3/4 от "зелената" зона да стане "синя". Това ми звучи единствено и само като опит за връзване на изтънелите приходи в транспорта", коментира Таков.

По думите му така се решават някои локални проблеми, но те от един квартал се преместват в друг. "Това се случи преди време с "Долен Лозенец", където, след въвеждането на зона, проблемът се прехвърли в "Горен Лозенец", обясни той.

Относно предложението 30% от платените винетни стикери да отиват към инвестиционната програма на съответния район, към който е платен, Таков заяви, че тези пари не са основния приход на ЦГМ и той е много по-малък в сравнение със средствата, които постъпват от SMS-и. "Не е работа само на ЦГМ да ремонтира тротоарите в София, а на Столична община. При положение, че тя дава по 400 000 лева на район, това трудно ще стане", каза Иван Таков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички