Иван Таков: София не трябва да е голям платен паркинг

Решението на проблемите с трафика и паркирането минават през изграждане на паркинги и качествено подобряване на градския транспорт, заяви заместник-председателят на групата на „БСП за България“

Иван Таков: София не трябва да е голям платен паркинг | StandartNews.com

С колегите от групата на БСП в СОС не подкрепяме промяната и разширяването на зоните за платено паркиране. София не може и не трябва да се превръща в един голям платен паркинг. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на групата на „БСП за България“ Иван Таков. Той допълни, че от цялото разширяване на платените зони за паркиране до момента нито се е подобрило качеството на въздуха в София, нито е намалял натиска от коли в центъра.

"Решението на проблемите с трафика и паркирането минават през изграждане на паркинги и качествено подобряване на градския транспорт в столицата. Целта на Центъра на градска мобилност беше с парите да се изграждат паркинги, но до момента такива почти няма", каза той и добави, че големият въпрос е не къде отиват парите, а за какво се харчат тези средства.

"Управляващото мнозинство в СОС предлага повече от 3/4 от "зелената" зона да стане "синя". Това ми звучи единствено и само като опит за връзване на изтънелите приходи в транспорта", коментира Таков.

По думите му така се решават някои локални проблеми, но те от един квартал се преместват в друг. "Това се случи преди време с "Долен Лозенец", където, след въвеждането на зона, проблемът се прехвърли в "Горен Лозенец", обясни той.

Относно предложението 30% от платените винетни стикери да отиват към инвестиционната програма на съответния район, към който е платен, Таков заяви, че тези пари не са основния приход на ЦГМ и той е много по-малък в сравнение със средствата, които постъпват от SMS-и. "Не е работа само на ЦГМ да ремонтира тротоарите в София, а на Столична община. При положение, че тя дава по 400 000 лева на район, това трудно ще стане", каза Иван Таков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай