Иван Таков поряза мераците за власт в София. Постави условие

Лидерът на БСП-София посочи позицията на социалистите

Иван Таков поряза мераците за власт в София. Постави условие | StandartNews.com

Източник: БСП-София

Разговор за председател на СОС, без мнозинство по политики, е безполезен. Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите Иван Таков след разговорите за търсене на решениe за преодоляване на кризата в СОС. На срещата, на която присъстваха кметът Васил Терзиев, представители на ПП-ДБ-СС, на "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, от групата на "БСП за България" участваха още заместник-председателите й Ваня Григорова и Диана Тонова и секретарят Иван Пешев.

Иван Таков призна, че недоверието между присъстващите на тази среща вече е много голямо, предвид случилото се с Паметника на Съветската армия три дни след доброто начало на предишния опит за намиране на консенсус.

"Включихме се в разговора днес, за да обсъдим как може заедно да сме полезни на софиянци и да работим по важните теми за тях. Защото ние не бездействаме между заседанията на СОС. Правим срещи, пишем доклади, питания, писма до кмета, но нямаме нито един отговор, за съжаление, коментира Иван Таков. - Изборът на председател на СОС, независимо кой би бил той, няма да реши проблема. Ако няма консенсус по политики и оттам подкрепа за бюджета на Столична община за 2024 година само ще преминаваме от една криза в друга. Днес чухме, че подходът при формирането на бюджета ще е различен, предстои да видим дали ще е така".

Иван Таков добави, че на днешната среща отново е проличало очевидното неумение за търсене на политически консенсус за решаване на проблема с избор на председател на СОС от страна на представителите на най-голямата политическа група в общинския съвет.

"За съжаление, след днешния разговор нямаме напредък, каза той. - За нас въобще не стои на дневен ред решението "ротационен председател" на СОС. А предложението, което получихме от ПП-ДБ-СС, е невъзможно за реализация, тъй като имаме прекалено големи идеологически различия със "Синя София", коментира лидерът на БСП - София. - Посъветвахме колегите да се опитат да намерят диалог и с останалите политически групи в СОС, които не участват в разговорите".

Иван Таков призна, че нови избори за Столичен общински съвет са възможен вариант за изход, ако не бъде намерено друго решение. "Но това в никакъв случай няма да е добре за София, коментира той. - Градът е в авариен режим в момента и вместо да правим заседания на СОС по 5 минути, можехме да обсъдим проблемите, можеше да изслушаме ръководствата на комуналните дружества, както предложихме в писмо до кмета Терзиев преди повече от месец. Можеше кметът да ни представи финансово-икономически анализ на Столична община след дългогодишното управление на ГЕРБ, какъвто също поискахме от него преди повече от месец".

Лидерът на БСП - София добави, че по време на днешните разговори е получил уверение за организиране на среща на общинските съветници от всички политически групи с ръководствата на комуналните дружества, за да бъдат изслушани те за проблемите и готовността им да се справят с предизвикателствата до края на зимата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай