Вторник,

Ива Митева каза какво е да си политик

От: СТАНДАРТ -
341
Ива Митева каза какво е да си политик
A
A
A

За мен лично 45-ото НС беше едно изпитание, един опит, тъй като аз съм работила от другата страна като експерт. Сега вече, от страната на политиката и особено като председател на НС, видях, че нещата изглеждат много различно. Това заяви в "Панорама" на БНТ председателят на най-кратковременния парламент в българската история Ива Митева.

Видях, че да имаш добра експертиза е едно, но да бъдеш политик и да успяваш да балансираш между всички парламентарно представени партии и коалиции, е нещо съвсем различно. Видях отговорността на председателя на НС, каза Митева.

Последните дни са много динамични и живи в българския парламент - успяваме да търсим много решения, а смятам, че добрите решения се постигат с взаимно разбиране и търпимост, смята председателката на НС.

Търпимост ни трябваше на всички в този парламент и в тези дни, в които работихме усилено, допълни тя.  И заяви: „При положение, че се върви към избори и от самото начало се знаеше този път, по който поемаме, промените в Изборни кодекс бяха най.правилното решение.”.

Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много, допълни Митева.

За машинното гласуване тя заяви, че тайната на вота е абсолютно честна и гарантирана.    Не смятам, че това, че 100% ще се гласува с машина, е противоконституционно, категорична е Митева.

На въпрос защо не са приети поправки за мажоритарния вот, Ива Митева заяви, че промяната на мажоритарната система е нещо сериозно и не може да се поставя на обсъждане в границите на едно денонощие. Това засяга и избирателните граници, ние все още нямаме извършено преброяване и работим с данните от 2011 г. Не можем да тръгнем с различна тежест на мандатите в различните райони, така че е несериозно да се твърди, че се отказваме, смята Митева.

За партийните субсидии заяви, че размерът на субсидиите наистина е в компетентността на НС, но не е имало достатъчно гласове за мнозинство.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички