Искат Цачева за шеф на комисията за конституцията

Искат Цачева за шеф на комисията за конституцията | StandartNews.com

Разделят ВСС на две квоти, мандатът на кадровиците в Темида става 3 години

Шефката на парламента Цецка Цачева може да оглави комисията за промени в конституцията. Кабинетът инициира промените още преди две седмици, като те засягат само частта му за съдебната власт. Депутатите обаче са се обединили около Цачева заради факта, че тя е "перфектен юрист, добра е в преговорите с останалите партии и ще е достатъчно силна фигура, за да може да поведе дискусията за промените". Партиите ще се съберат на 8 май, за да обсъдят по кои двама техни представители ще се включат в комисията.

От представите проектопромени става ясно, че идеята за разделянето на ВСС на две колегии остава. Мандатът на съвета обаче ще бъде три, а не както досегашните пет години.

Съдийската колегия ще има тринайсет членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани от Общото събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание. Така съдийската квота ще има превес над политическата. За сметка на това в прокурорската колегия ще е точно обратното. Тя ще има дванайсет членове, в това число главният прокурор, четирима членове, избрани от Общото събрание на прокурорите, един избран от Общото събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.
Заедно с Висшия съдебен съвет на две ще бъде разделен и Инспекторатът към него. Шестима от 10-те инспектори ще проверяват съда, а четирима - прокуратурата. Главният съдебен инспектор се предвижда да е юрист с висок морал и професионализъм и стаж 15 години, от които 10 като съдия. Промените предвиждат още веднъж годишно обвинител номер 1 да е задължен да отговаря пред Народното събрание за своите действия. И сега главният прокурор е длъжен да вкарва годишен отчетен доклад в парламента, но отговарянето на депутатски въпроси е с пожелателен характер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай