Интригата за премиер се заплита. Ето кои са фаворити на БСП

Нека не се фиксираме върху различията, а върху това, което ни обединява, казва Александър Симов

Интригата за премиер се заплита. Ето кои са фаворити на БСП | StandartNews.com

Различията са факт и всички ги знаят. Аз смятам, че има един последен шанс и това е големият смисъл на кризисния мандат. Това каза в ефира на bTV Александър Симов от БСП. 

"Нека не се фиксираме върху различията, а върху това, което ни обединява. Смятам, че ИТН ще участва, те ще бъдат поканени. Готови сме да отчетем и техните предложения, стига да получат съгласие от другите партии. Винаги е труден процесът на съгласие между четири партии. Тежат и всички изречени думи", допълни той. 

"Темата Македония падна като разделителна линия, така че има за какво да си говорим. Всяка партия може да се отдаде до безкрай на собствените си идеи и интереси, но тук трябва да подходим по друг начин. Иска ми се един път да видя как някой заравя вътрешнопартийните си интереси и вади тези на хората. Смятам, че с всички трябва да се преговаря. Подходът да се преговаря с различни хора от ИТН не даде резултат. С ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нямаме какво да си кажем", категорично заяви Симов. 

Според него Кирил Петков не трябва да бъде премиер по много причини. 

"Това дойде след изгонването на 70 руски дипломати, сред които готвача, чистачката и учителката по руски в посолството. Фактът, че той осъзна тази грешка и даде назад, е достойно за уважение. Примерите за подобни действия се броят на едната ръка", допълни той. 

Симов заяви, че решението за кандидат за премиер трябва да бъде на ПП. 

"Дайте възможност да обменим мнение по политиката и после да я свържем с конкретното лице. Аз лично смятам, че Асен Василев би бил добър премиер. На мен ми харесва в него това, че той е десен човек, с десни икономически разбирания, който произнесе една ключова реплика. Той каза, че ако трябва да избира между това да робува между нулевия бюджетен дефицит и достойния бюджет на хората, той ще избере втората. Това е достойно за уважение", обясни той. 

"Никола Минчев стана национална фигура. Виждаме как го посреща площадът в София, когато ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" му взеха главата. Смятам, че би се справил в това качество. Опит се придобива. Премиер не е професия, за която някой може да бъде трениран. Ако съдим за Никола Минчев за премиер от работата му в НС, то смятам, че той е готов. Нито се е държал като Цвета Караянчева, даваше възможност на опозицията да се изказва, без да я прекъсва", каза още Симов. 

Според него Лорер също има качества да бъде премиер и е възможен вариант за номинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай