Имаме позиция за икономическия съвет за бюджета в Брюксел

Имаме позиция за икономическия съвет за бюджета в Брюксел | StandartNews.com

София. Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси, формат Бюджет, което ще се проведе на 14 ноември в Брюксел. Това съобщиха от правителствената пресслужба след днешното редовно заседание на кабинета "Борисов". Финансовите министри от ЕС ще подготвят позицията на Съвета за преговорите във връзка със заседанието на Помирителния комитет с Европейския парламент (ЕП), което ще се проведе същия ден.

Помирителният комитет се свиква в рамките на бюджетната процедура на ЕС поради различие в позициите на Съвета и на ЕП по проектобюджета на ЕС за следващата финансова година. По време на заседанието му ще се проведат преговори за постигане на съвместно споразумение между двете институции. При постигане на споразумение, Съветът и Парламентът разполагат с 14 дни да го одобрят или отхвърлят. Ако проектобюджетът бъде отхвърлен, Европейската комисия трябва да представи нов.
България ще съдейства активно за постигането на споразумение с цел навременното приемане на бюджета и осигуряване на необходимите финансови средства за изпълнение на новите политики и програми на ЕС и постигането на общите цели пред Съюза.

Правителството одобри и доклади на министъра на финансите за резултатите от заседанията на ЕКОФИН, проведени на 14 октомври в Люксембург и на 31 октомври във Венеция.

На първата си среща министрите на финансите от ЕС приеха заключения относно мерките в подкрепа на инвестициите в Европа като част от отговора на ЕС за насърчаване на конкурентоспособността и растежа. Членовете на Съвета обсъдиха Съобщението на Комисията относно изследванията и иновациите като източник за възобновяване на растежа и обмениха мнения по информацията на Комисията за подготовката за прилагане на законодателството, засягащо вноските на банките към Единния фонд за преструктуриране. ЕКОФИН разгледа предложение за преструктуриране на данъчното облагане на енергийни продукти във връзка с целите на политиката на ЕС по отношение на енергетиката и климата и постигна споразумение по проект за изменение на директивата за административно сътрудничество, която да разшири обхвата на задължителния обмен на информация между данъчните администрации.

На второто заседание Европейската комисия представи информация за състоянието на плащанията за 2014 г. и предложенията си по пакета от проекти на коригиращи бюджети за 2014 г. Обсъждани са компромисни варианти за разрешаване на съществуващия проблем с плащанията и като предпоставка за успешни преговори с ЕП по проектобюджет 2015 по време на Помирителния комитет на 14 ноември 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай