Илхан Кючюк с лекция пред студенти в Ташкент

Евродепутатът е на работна визита в Узбекистан

Илхан Кючюк с лекция пред студенти в Ташкент | StandartNews.com

„През последните няколко години видяхме значителен напредък в двустранните  отношения ЕС-Узбекистан. Узбекистан играе ключова роля в Централна Азия и вярвам, че заедно сме ангажирани да работим за насърчаване на мира и стабилността в региона. Живеем в трудни времена, светът е разделен, но Узбекистан е най-централната страна в Централна Азия и следователно има ключова роля в създаването на регионална интеграция. Ще продължим да работим за още по-силни отношения между правителствата, но също и между университетите, културните среди и гражданите“. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк пред студентите в Университета по световна икономика и дипломация в Ташкент, Узбекистан. Това е едно от най-престижните висши учебни заведения в страната.

Евродепутатът е на работно посещение в Узбекистан в качеството си на докладчик на Европейския парламент за страната. По време на визитата си в столицата Ташкент, Кючюк изнесе лекция в Ташкентския университет по световна икономика и дипломация и проведе редица срещи с министри и висши държавни служители.

Лидерът на европейските либерали се срещна със Садик Сафаев, първи зам.-председател на Сената, с когото са разговаряли за отношенията между ЕС и Узбекистан. По думите на Илхан Кючюк подкрепата за Споразумението за засилено партньорство и сътрудничество (EPCA) и кандидатурата на Узбекистан за влизане в Световната търговска организация (WTO) са приоритет.

Евродепутатът се срещна и с министъра на външните работи на Узбекистан Бахтиор Саидов, с когото са обсъдили перспективите за засилване на отношенията ЕС-Узбекистан, междупарламентарния диалог, дневния ред на по-нататъшно сътрудничество, както и регионалната и глобалната динамика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай