Илхан Кючюк с ключов форум за Западните Балкани

Процесът на разширяване на ЕС гарантира сигурност, каза лидерът на европейските либерали

Илхан Кючюк с ключов форум за Западните Балкани | StandartNews.com

„Разширяването е жизненоважна политика на Европейския съюз, която има както икономическа, така и геополитическа логика. Присъединяването на Западните Балкани не само ще укрепи ЕС, но и ще засили регионалната стабилност, сигурност и сътрудничество. Заедно можем да се справим с общите предизвикателства, да насърчим икономическия растеж и да изградим по-проспериращо и сигурно бъдеще за всички.“ Това каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на ежегодната кръгла маса на „Обнови Европа“, посветена на Западните Балкани, на която е домакин от името на политическата група.

Евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, лидерите на либералните партии от Западните Балкани, дипломати и представители на гражданското общество, за да разговарят за евроинтеграцията и политиката за разширяване на ЕС.

Пред участниците в кръглата маса Кючюк подчерта важността на новия план за растеж на Европейската комисия за Западните Балкани, включващ 6 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми за ускоряване на икономическото сближаване с ЕС.

В заключение лидерът на АЛДЕ изрази подкрепата на либералите в стремежа за членство в ЕС и подчерта желанието им да се включат в конструктивен диалог и сътрудничество за ускоряване на процеса на присъединяване.

Участие в събитието взеха еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич и генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай