Икономическият министър готви страшен удар по спекулантите

Има много фактори, които да доведат до намаляване на цените

Икономическият министър готви страшен удар по спекулантите | StandartNews.com

Икономическият министър Никола Стоянов е оптимист, че цените у нас ще се променят, след като властта обяви мерки срещу спекулата. По механизма се работело от три месеца, каза той пред бТВ.

Служебният премиер Гълъб Донев обяви вчера, че ще бъде въведен всекидневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Той проведе среща в Министерския съвет, на която с министри и представители на различни институции е извършен анализ на ценообразуването на хранителните стоки.

„Вчера премиерът събра така всички институции, които имат отношение към този казус и темата се повдигна. Не от вчера работим по нея, а вече от три месеца наблюдаваме цените, проследяваме процесите и анализираме информацията, с която разполагаме. Това, което е важно след вчерашния брифинг, е наистина да се заяви, че държавата ще използва всички свои инструменти“, каза Никола Стоянов.

Той обясни, че първо са се запознали с процеса на ценообразуване - по веригата много от участниците се презастраховат и са се вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена. Сега ние вече считаме, че за бизнеса е доста сигурно, че компенсациите за електричество са ясни. „Цените на газа са овладени, горивата спаднаха. Отложихме поскъпването на тол таксите, което също беше по тяхно желание, за шест месеца, т.е. има много фактори, които трябва да допринесат за намаляване цените. От друга страна обаче виждаме, че цените не намаляват, дори и сега, в последните дни, има отново леко увеличение“, посочи министърът на икономиката.

Той отбеляза, че една от мерките е да се осветли къде са тези разлики. „Ще се създаде една електронна платформа, в която всички институции да си говорят - и митници, и Комисията за стоковите борси и тържища. Надявам се и големите хранителни вериги да участват, тъй като целта ще е в крайна сметка да се борим с нелоялните търговски практики, което би помогнало на всички лоялни и етични търговци“, обясни Никола Стоянов.

„Въпросът е по-скоро от предишните години какви са били нормалните печалби на търговските вериги и какви са били нормалните търговски практики, както и какво се случва през последната година“, каза още той.

„В момента съм поръчал и очаквам справка за печалбата на търговските вериги за последната година. По предварителната информация, която имаме, някои от тях са на свръхпечалба, което значи, че ние всички плащаме за тези свръхпечалби“, коментира Стоянов.

Той отбеляза, че втората мярка, по която се работи, е нов закон за търговията с храни, какъвто има в много държави в ЕС, но не и в България. В него първо ще се уточни официално какво е нелоялна търговска практика, за да го има като законов термин. Ще се дадат и по-сериозни възможности на контролните органи, уточни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай