Греков: Земеделците да не се притесняват

Греков: Земеделците да не се притесняват | StandartNews.com

София. „Няма никакво основание земеделските производители да се притесняват". Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в сутрешния блок на БНТ по повод проблемите на земеделците.

Министерството ще приеме мерки, които да гарантират, че всички изрядни земеделски производители ще получават своите субсидии в началото на годината, увери министърът. Допълнителни 2 лева на декар към националните доплащания, които бяха обещани, или общо 60 милиона лева, ще бъдат осигурени чрез средства от държавния бюджет. Догодина пък ще се търси нова методика за разпределяне на средствата от акциза на горивата, допълни Димитър Греков.

Министърът обясни искането за удължаване срока на забраната чужденци да купуват родна земя с това, че в страната ни има около 40 милиона декара обработваема площ. Тя е разделена на около 12,5 милиона имота, или средно 3,6 дка среден парцел, уточни той.

„Никой инвеститор не би пожелал да инвестира в такива малки площи, а състоянието на земеделието в момента е такова – то е разпокъсано", обясни още Греков.

Мерките за осигуряване качеството на храните са друг приоритет в работата на министерството, изтъкна Димитър Греков.

„Трябва да работим за тези по-високи качествени показатели на храната. Ще работим не само за биопродукти и екологично чисти храни, но и цялата българска продукция да бъде със знак за качество", каза той.

Следващия месец ще бъдат разработени мерки съвместно с Агенция „Митници" и „Гранична полиция", за да се осигури постоянен контрол върху движението на хранителните продукти, от влизането им в страната до месторазтоварването, стана ясно още от изказването на земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай