Граждани на протест срещу задължителното гласуване

Граждани на протест срещу задължителното гласуване | StandartNews.com

Недоволни граждански организации ще протестират пред парламента. Повод за демонстрацията са приетите на първо четене законови промени, свързани с въвеждането на задължително гласуване. Протестът ще е под надслов "Вот без хомот".

"Задължителното гласуване ще субсидира купения вот", убеден е Стоян Панчев, част от организаторите. "На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация", недоволен е той.

Според него така допълнително ще се увеличи субсидирането на партиите чрез по-голям брой гласуващи. Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" коментира пред Дарик, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.

"Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот", аргументира позицията си тя.

За нея има по-справедливо решение - протестният вот да се отчита, като процентът на протестни бюлетини се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай