Горещи данни! Социолози подариха самочувствие на една партия

Ако евроизборите бяха тази седмица, три политически сили увеличават относителния си дял, твърди Маркет Минкс

Горещи данни! Социолози подариха самочувствие на една партия | StandartNews.com

Самочувствие на „Продължаваме промяната” подариха социолозите от Маркет ЛИНКС с най-новото си проучване. То твърди, че ПП-ДБ увеличават подкрепа си. В същото време обаче ясно показва, че повечето хора у нас не одобряват предложения от тях меморандум за делкането на държавата 50 на 50, приемат, че той спъва ротацията и цели да тласне страната към избори.

„Ако евроизборите бяха тази седмица три политически сили увеличават относителния си дял - ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП. През 2019 г. около 33% от българите гласуваха на евроизборите. Сега със сигурност избирателите ще бъдат под 2 млн. души, някъде около 1,8-1,9 млн. души“, коментира социологът Добромир Живков в ефира на бТВ.

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1058 лица над 18 г. в страната в периода 24 февруари–3 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според изследването сериозен е делът на колебаещите се да гласуват на изборите за Европейски парламент през юни – около 14-15%. Според Живков обаче те не могат да променят драстично резултатите.

По думите му европейските избори са по-скоро огледален вариант на нашето национално разпределение в парламента. Настоящите пет партии в Народното събрание много вероятно ще излъчат представители в Европейския парламент. Всички останали изглежда, че нямат реален шанс за това.

Три партии бележат ръст в подкрепата си, като „Възраждане“ са успели да се позиционират като единствената открита евроскептична националистическа сила и това води до увеличаване на тяхната тежест в европейски избори, обясни Живков.

Какви са приоритетите на избирателите?

    Здравеопазване – 21%

    Борба с корупцията – 21%

    Образование – 20%

    Социално подпомагане – 12%

    Съдебната реформа – 10%

    Пълноправно членство в Шенген – 7%

    Повишаване на отбранителните способности на армията – 4%

    Развитие на пътна и жп инфраструктура – 3%

    Приемане на еврото – 2%

По думите на социолога основен приоритет е борбата с корупцията, но половината хора не правят връзка, че за това трябва да бъде завършена съдебната реформа.

Доверие в институциите

Данните от проучването не отчитат голяма промяна в доверието в двете основни институции – Народното събрание и правителството.

„Виждаме известен спад специално при правителството и го тълкуваме като отражение от политическото напрежение, от пререканията. Важно е да отбележим ниската степен на доверие в Народното събрание, сега нещата се влошават още повече“, отбеляза Добромир Живков.

Нагласи към ротацията

„Огромна част от обществото е настроена не особено позитивно и спокойно към този процес, защото непрекъснато избухващите противоречия в управляващата коалиция създават усещането, че всеки момент може да се стигне до следващи избори“, каза социологът от Маркет ЛИНКС.

Отношение на избирателите към меморандума на ПП-ДБ

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи