Гореща прогноза! Политолог нареди пъзела на властта

Ирена Тодорова каза кои избори ще са решаващи

Гореща прогноза! Политолог нареди пъзела на властта | StandartNews.com

По всичко личи, че март или април ще има предсрочни избори. Това мнение изрази пред БНР Ирена Тодорова, политолог, преподавател в НБУ.

Според нея предвид силната конфронтация и липсата на всякакъв диалог между политическите партии, редовното правителство изглежда все по-невъзможно.

Тодорова прогнозира, че чак към есента на следващата година нещата ще се развият и подредят.

"Всички чакат този момент очевидно. Местните избори ще наредят картата."

Според нея изпращаме "година на абсолютен политически регрес", но от друга страна се наблюдава трансформиране на основните партии.

Вече има много повече противопоставяне между ГЕРБ и ПП, отчита Ирена Тодорова.

"Имаме нов тип разделение, нов тип позициониране."

БСП на Нинова прилича много повече на "Възраждане" или на "Български възход", отколкото на модерна лява партия, губи традиционно лявото пространство, отбеляза тя.

Запитана може ли БСП да вземе от мощта на "Възраждане", Ирена Тодорова посочи:

"Нинова в последните няколко години се заиграва с тези крайнодесни и популистки изрази, но не се получава достатъчно убедително. Тя положи огромни усилия да ребрандира БСП в консервативна националистическа партия и това не доведе до добри резултати."

"ДБ няма къде да ходи, освен да поддържа тясно сътрудничество и партньорство с ПП", каза още Тодорова.

Тези две партии, като партии, които би следвало да представляват хора, свързани с културата, интелектуалци, най-малко говорят по тези въпроси, закачат се към общите етикети, допълни тя.

Най-голямата задача пред партиите е "да помислят за посланията отвъд твърдите избиратели", подчерта Ирена Тодорова.

Ако искаме да излезем "от руслото на дефектирала демокрация", трябва да помислим за устойчивост на политическите партии, не за политически проекти. Сега политическата ни система е много пропусклива и позволява бързата поява и изчезване на подобни проекти, смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай