Горещ ден на Позитано 20, БСП решава какво ще прави с мандата

Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са "почти нулеви"

Горещ ден на Позитано 20, БСП решава какво ще прави с мандата | StandartNews.com

Днес трябва да стане ясна съдбата на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-о Народно събрание.

Изпълнителното бюро БСП ще предложи на Националния съвет на партията два варианта за мандата с хоризонт петък, обяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

От своя страна социалният министър в оставка Георги Гьоков изчисли шансовете за съставяне на правителство с третия мандат като "почти нулеви".

От "Демократична България" заявиха, че няма да коментират темата.

В същото време варненските депутати от ГЕРБ прогнозираха, че най-вероятният сценарий е у нас да има избори през октомври, въпреки опитите на лидера на левицата Корнелия Нинова да удължи срока за съставяне на кабинет.

Лидерката на левицата заговори за връщане на мандата след записа на ДБ от петък, когато парламентарната група на партията проведе заседание на включени микрофони в зала „Запад“ на Народното събрание.

Впоследствие лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че оттегля партията си от преговорите за правителство. Това прави реконструирането на четворната коалиция, оглавявана от „Продължаваме промяната“ невъзможно, а чисто математически събирането на мнозинство без ИТН също е извън възможностите на партиите.

Корнелия Нинова заяви, че БСП ще държи мандата до 15 август, за да бъде прието антикорупционно законодателство и да бъде избран председател на КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай