Горанов: За новия мандат ще ни трябват 5 млрд. лева заеми

Горанов: За новия мандат ще ни трябват 5 млрд. лева заеми | StandartNews.com

София. Около 5 млрд. лева ще бъдат необходими за следващите четири години за покриване на бюджетни дефицити и за рефинансиране на стар дълг, коментира в предаването "Седмицата" на Дарик Радио бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Борисов" Владислав Горанов.

Заемите няма да бъдат взимани за повишаване на доходите, каквито идеи се прокарват от други политици, а парите ще са необходими за покриване на бюджетния дефицит.

Горанов обясни, че на този етап нищо не налага промяна на параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни промени. Освен запазването на плоския данък, ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС. Той обясни, че изключението за туристическия сектор, който плаща 9% ДДС, ще се запази, защото това е сделка за износ, а износът е с нулева ставка на данъка.

Във връзка с разнообразните предложения за диференциран ДДС, Горанов коментира, че не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление в ставката, ще трябва да бъдат преразгледани други обществени разходи.

По въпроса за социалните политики, Горанов обяви, че партията смята да запази социалните трапезарии, както и допълнителните услуги за възрастни хора, които се предлагат в момента от "Социален патронаж". В борбата с безработицата единствено могат да помогнат европейските програми, призна Владислав Горанов. Според него повишаването на заетостта и икономическият ръст са в основата на повишаването на доходите на хората.

Европейските средства приоритетно ще бъдат инвестирани в земеделието, както и в социалната и инженерната инфраструктура. 

ГЕРБ не подкрепя идеите за национализиране на монополите и тезата им е, че именно подобни коментари водят до несигурност за чуждите инвеститори. Трябва да се работи обаче и за подобряване на съдебната система, допълни Горанов, цитиран от Investor.bg.

Още гледни точки за Избори 2013 четете тук .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай