Сряда,

Горанов: Ще режем, но без да трупаме просрочени задължения

От: Администратор -
A
A
A

София. Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, веднага след своята среща с премиера Бойко Борисов в МФ.

„Срещата с премиера беше да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе", обясни министърът, цитиран от "Фокус".

"Има опредени спестявания в трансферите към държавното обществено осигуряване и някои инфраструктурни проекти ще бъдат леко забавени за следващата година", каза още Горанов. На по-късен етап ще се уточнява кои ще са те, добави той.

Ще спестим пари от административни разходи, които за момента могат да бъдат отложени, както и от разходи за лихви, които плащаме от държавния бюджети и други, стана ясно от Горанов.

"От инфраструктурни проекти има много, в това число и от прословутата публична инвестиционна програма на предходното правителство, която е със съмнителна ефективност", коментира той. "Каквото е било орязано сме го направили вече. Получих уверение , че ще имам подкрепата от министър-председателя за някои допълнителни спестявания, когато минем на условно казано "ръчно управление" на бюджета, ще излязат от отделни системи", коментира още Горанов.

Финансовото министерство е било принудено да задели близо 130 млн. лв. за МВР и по този начин да гарантира на служителите там, че си получат заплатите, уточни Владислав Горанов.

По-рано Бойко Борисов и Владислав Горанов се договориха да бъдат отпуснати 50 млн. лв. за коледни надбавки за пенсионерите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички