Горанов: Не се налага смята на ЕГН-а

Ако някой докаже, че е пряко засегнат и потърпевш от изтичането на тези данни, държавата ще понесе своите наказания, каза финансист № 1

Горанов: Не се налага смята на ЕГН-а | StandartNews.com

В момента не се налага да сменяме ЕГН-та и лични документи. До скоро ЕГН-тата на всички българи висяха по избирателните списъци. Това е позицията на финансовия министър Владислав Горанов по скандала с хакерската атака срещу НАП и източването на личните данни на близо 5 милиона българи, заявена пред БНТ. „Пак ще кажа, че с изтичането на тези лични данни не може да се извърши престъпление без да се наруши някой друг закон. Ако някой докаже, че е пряко засегнат и потърпевш от изтичането на тези данни, държавата ще понесе своите наказания. Не трябва да истеризираме с тази тема", подчерта финансовият министър в предаването "Панорама".

В САЩ също изтекоха секретни и разузнавателни данни. Такива кризи има навсякъде по света. Не съм специалист по разузнаване, за да коментирам дали е по-укоримо да ти разкрият разузнавателните данни или това да изтекат масивите на НАП. Казвам това, не за да се оправдавам, а по-скоро, за да призова, че не трябва да истеризираме. Такива атаки има в цял свят. Не омаловажавам този проблем. Целта е да работим и занапред да не се допускат такива кризи, каза Горанов.

"В НАП носят вина", категоричен бе Горанов .

Най-лесно ще е да уволним 3-4 служители на НАП от и без това малкото ИТ специалисти в държавната администрация. Трябва да изчакаме резултатите и тогава ще преценим, допълни той. За мен целта е да работим и да не допускаме повече такива атаки. Не искам да героизираме едно такова престъпление. Дори и да кажем, че хакерът е искал да отмъсти за нещо на политиците, то той го прави с данните на милиони честни български граждани, които си плащат данъците, подчерта Горанов. И допълни: „За мен много по-правилно би било този човек да дойде при нас и да каже: "Абе ей, много сте тъпи. Системата ви се пробива лесно, а аз не искам като гражданин това да е така. Дайте да направим нещо". Това е едната гледна точка. Аз днес използвах една метафора - ако си забравиш колата отключена и някой ти я открадне, това не те прави виновен. В случая не говоря за конкретно лице. За мен атаката е извършена от България. Не искам да влизам в конспиративни теории, че това е политическа атака или така на някой млад човек, за която няма яснота защо е направена".

"Американското законодателство не позволява сделката за F-16 да се плати разсрочено. За мен важното в дебата за изтребителите беше нови самолети и НАТО. Ние взехме най-новите самолети и то от най-голямата държава-членка на НАТО", коментира Горанов сделката за закупуване на изтребителите F-16. По повод призивите на БСП за оставка, той заяви: "Работа на опозицията е да иска оставки. При БСП обаче това се случва само на базата на скандала. При тях това е стратегия. Те се опитват да правят политика само чрез скандали и фалцет. Мога да напиша докторантура на тема за фалцета в политиката".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай