Голямо признание за Илхан Кючюк в Ташкент

Стана "Доктор хонорис кауза"

Голямо признание за Илхан Кючюк в Ташкент | StandartNews.com

„За мен е огромно удоволствие да говоря с вас за новите исторически отношения, които се изграждат между Европейския съюз и Централна Азия и да бъда удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“ от едно от най-престижните висши учебни заведения в Узбекистан. Никога досега в историята отношенията между ЕС и Узбекистан не са били по-добри, отколкото са днес. Подписахме исторически търговски споразумения, които днес подпомагат увеличаването на търговията и инвестициите от ЕС в региона. Това е една много важна част от новата визия и взаимоотношения между ЕС и Узбекистан и по-широките отношения между ЕС и Централна Азия.“ Това заяви българският евродепутат и докладчик в Европейския парламент за Узбекистан, по време на удостояването му с почетното звание.

От думите му става ясно колко важни са станали отношенията между ЕС и Узбекистан по отношение на търговията, суровините от първостепенно значение, свързаността и инвестициите. Освен това ЕС подкрепя и разглежда Узбекистан като надежден и доверен регионален свързващ елемент и партньор, който работи за по-обединена, независима и интегрирана Централна Азия.

Кючюк подчерта нивото на подкрепа за Узбекистан в Европейския парламент: Докладът бе гласуван с огромно мнозинство, като от 590 присъстващи - 505 членове гласуваха в подкрепа на доклада за Узбекистан, а само 9 бяха против. По думите му това одобрение на вота е исторически високо и същевременно отразява широк и положителен консенсус между всички политически партии и държави в ЕС, което показва реална подкрепа за новите стратегически отношения между ЕС и Узбекистан в Европейския парламент.

„Заедно сме готови да предприемем нови стъпки към трансгранична и вътрешнорегионална свързаност за търговски цели, за целите на сигурността и енергетиката, която ще укрепи както ЕС, така и Централна Азия по отношение на търговията, устойчивостта, сигурността, стабилността и иновациите.“, категоричен бе Кючюк.

По време на визитата си в столицата Ташкент, евродепутатът изнесе лекция в Ташкентския университет и проведе редица важни срещи с висши държавни служители. Кючюк се срещна със съветника на президента на Република Узбекистан по социалните и политическите въпроси Р. Давлетов, със специалния представител на президента на Република Узбекистан по въпросите на външните работи А. Камилов, с ръководството на Министерството на инвестициите, промишлеността и търговията, на Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай