Голямата рокада! Още 9 нови посланици

Новите назначения чакат подписа на президента Радев

Голямата рокада! Още 9 нови посланици | StandartNews.com

Голямата рокада в дипломацията ни продължава. Още 9 нови посланици предлага кабинетът на Гълъб Донев. Имената им са на бюрото на президента Румен Радев за подпис, с който назначенията да влязат в сила.

ВИЖ ОЩЕ: Рокада в кабинета. Сменят министър

Това става ясно от системата за правна информация на Министерския съвет, където са публикувани решенията на кабинета, съобщи „Сега”.

Нови посланици на страната ни ще има в Хърватия, Швеция, Ирландия, Виетнам, Индия, Германия, Йордания, Ливан и Израел. Миналата седмица бяха сменени дипломатите ни в НАТО, Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия.

Рокадите засягат посланици с изтичащи през 2023 г. мандати.

В Израел сегашният посланик Румяна Бъчварова - преди шеф на кабинета на Бойко Борисов и външен министър, ще бъде заменена от Славена Гергова, която в момента оглавява Генерална дирекция „Европейски въпроси“ във Външно. Дипломат от кариерата е - работи в МВнР от 2004 г. Била е посланик в Тунис и зам.-ръководител на мисиите ни в Тунис и Виетнам. Завършила е арабистика, персийски език и арабска история и социални науки.

В Ливан на мястото на Боян Белев отива Ясен Томов, който също е дипломат от кариерата. Сега е началник на отдел „Европа-1“ в дирекция „Двустранно европейско сътрудничество“ в МВнР. Бил е референт за балтийските държави, завеждал е политическите служби на посолствата ни в Баку и Тбилиси.

В Йордания на мястото на Димитър Михайлов отива бившият евродепутат от ДПС Метин Казак. Той вече бе посланик в Доха, Катар.

От Германия се прибира Елена Шекерлетова. Постът й заема Григор Порожанов, който беше посланик в Китай. В момента той ръководи дирекция „ООН и глобални въпроси” в Министерството на външните работи. Има дипломатически личен ранг „пълномощен министър”. Бил е посланик със специално назначение по противодействие на тероризма в МВнР, директор на дирекция „Наука” в министерството на образованието, председател на съвета на директорите на „София тех парк” АД и др.

Елена Димитрова вече няма да ни представлява в Индия. Това ще прави Николай Янков, който доскоро беше посланик в Азербайджан. Янков е възпитаник на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“, в периода 1980 – 1998 г. служи като офицер в българските ВВС, като заема редица щабни длъжности в авиационни щабове. Държавната му кариера започва в МО, но след това преминава в дипломацията. Освен посланик в Баку, има един мандат и като шеф на мисията ни в Афганистан.

За Виетнам заминава Павлин Тодоров, като от Ханой се прибира Маринела Петкова. Тодоров има по-широк професионален опит - работил е в социалното министерство и даже дружеството за защита на птиците. Бил е временно управляващ посолството ни в Братислава, но за пръв път получава посланически мандат.

От Ирландия се връща Гергана Караджова, а заминава Ваня Чавдарова Андреева - Малакова. Тя е историк по образование, но има 23 г. стаж в дипломацията. Последно оглавява дирекция „Югоизточна Европа“ в МВнР. Това също е първи посланически пост за нея - досега е стигала най-високо до временно управляващ посолството ни в Скопие.

В Швеция се освобождава Иван Павлов, а се назначава Светлана Сашова Стойчева - Етрополски. Дипломат от кариерата, в момента тя е началник на кабинета на министъра на външните работи Николай Милков. Самият той ще е новият посланик на България в НАТО, стана ясно миналата седмица. До юни 2022 г. Етрополски е била посланик в Канада, преди това е завеждала консулската служба в Ню Йорк.

В Хърватия се освобождава Генка Георгиева, а се назначава Ива Крулева. Крулева работи във Външно от 1991 г. В момента заема длъжността началник на отдел „Западни Балкани, Хърватия и Словения“ в дирекция „Югоизточна Европа“, работила е в мисиите ни в Сърбия, Хърватия, Словения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай