Голяма промяна в МС. Асен Василев с ключов трансфер

От 1 март

Голяма промяна в МС. Асен Василев с ключов трансфер | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев прехвърля към премиера едно от ключовите звена в Министерството на финансите, съобщава economic.bg. Става дума за Централния орган за покупки за нуждите на органите на изпълнителната власт. Той се грижи за общата покупка на канцеларски материали, самолетни билети, гориво, електроенергия и др. за всички министерства и агенциите към тях.

Промяната в момента е в процедура на обществено обсъждане (до средата на февруари) и се предвижда да влезе в сила от 1 март – точно преди ротацията, когато премиерският пост трябва да бъде зает от Мария Габриел. Крайният срок за въвеждане на изменението е 1 април.

То беше гласувано с преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г., по предложение на ГЕРБ и ПП-ДБ. С проекта на постановление сега се предлагат и нужните поправки в Устройствения правилник на звеното, за да се реализира рокадата.

С прехвърлянето на функцията към премиера ще премине и дирекция „Централизирано възлагане и обществени поръчки“ с 18 щатни служители. Екипът на Габриел ще има и нови отговорности, като планиране, организиране и провеждане на централизирани обществени поръчки, поддържане на регистри на сключени, прекратени и изпълнени договори и др.

Дирекцията е създадена през 2015 г. и оттогава винаги е била част от финансовото ведомство. Справка на economic.bg показва, че последната обществена поръчка на органа е от декември и е на стойност 15.3 млн. лв. - за доставка на тонери и други консумативи за печат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Veber
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи